Afbeelding
Pixabay

Raad stemt in met voorstellen rondom GGD

23 maart 2023 om 11:01 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad van Veenendaal kan instemmen met de extra kosten voor de GGD voor dit jaar en dat zij ook in de volgende jaren meer geld nodig zal hebben. De GGD regio Utrecht (GGDrU) wil dit jaar het mislukte eigen digitale kinddossier jeugdgezondheidszorg financieel afsluiten.

Zij besloot eind vorig jaar de ontwikkeling hiervan te stoppen en vraagt nu de 25 gemeenten om samen totaal een half miljoen over te maken om een nieuw digitaal kinddossier te gaan kopen. Wethouder Martijn Beek omschrijft dit als een product van de plank. Dirk de Baat (SGP) vindt het goed dat de GGD niet langer investeert in iets dat niet werkt. Wel is hij benieuwd of de GGDrU de evaluatie van het ontwikkelen van een eigen systeem nog betrekt bij het kopen van een nieuw systeem. Margreta Riemens (ChristenUnie) begrijpt dat het extra geld niet ten koste zal gaan van de dienstverlening van de GGD. Zij wilde weten hoe dit dan verder bekostigd is. Ook Tilmann van de Loo van de SP had vragen over de financiële consequenties.

ONTWIKKELINGEN 

Robin Palma (D66) kan voornamelijk instemmen met de toevoeging die het college voorstelt richting de GGD. ,,Dat het van belang is om als raad goed aangesloten te blijven op de ontwikkelingen als gevolg van het stopzetten van de GGiD en de raad tijdig en volledig te informeren.” Wethouder Martijn Beek kon aangegeven dat de evaluatie die de GGD wil gaan doen voornamelijk gaat over hoe het zelf ontwikkelen van een digitaal kinddossier is misgegaan. Mocht daar zinvolle informatie uitkomen die betrekking heeft op het kopen van een nieuw systeem, dan zal de GGD dit wel meenemen. De kosten die het betreft verlopen via de jaarrekening en hebben daardoor geen invloed op de overige dienstverlening van de GGD. 

PREVENTIEF

Bij de kosten die de GGD vanaf 2024 verwacht te maken vindt Margreta Riemens van de ChristenUnie het goed dat de GGD zich tevens zal inzetten preventief de gezondheid van burgers te bevorderen. Wel vraagt zij alert te blijven op de financiële onzekerheden. Ook voor Dirk de Baat (SGP) is de GGD daarin een toegevoegde waarde. Dario Castiglione van ProVeenendaal bracht vast naar voren dat met de nieuwe Wet gemeenschappelijke regeling de gemeenten ook kunnen beslissen vooraf meer invloed te hebben. ,,De verschillende gemeenten die meedoen zijn nu de financiële achtervang; de bank.’’ Hij zou meer een vinger aan de pols willen houden, wellicht in een adviescommissie, die de nieuwe wet straks mogelijk maakt. Wethouder Martijn Beek stelt voor dit bij de behandeling daarvan op een later moment op te pakken.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie