Foto ter illustratiw
Foto ter illustratiw Pixabay

Aanpassing berekening vanwege gestegen inflatie Veenendaal

3 februari 2023 om 19:11 Politiek

VEENENDAAL Een nieuwe wijze van rekenen moet er voor zorgen dat mensen die een bijzondere bijstand ontvangen er niet op achteruit gaan. Daarom stelt het college voor de draagkracht op een andere manier vast te stellen.

Het college dacht er vorig jaar aan de toeslagen niet te betrekken in de berekening. ,,Door het vervallen van de huur- en zorgtoeslagcomponent in de berekening van de draagkracht bijzondere bijstand, gaat een deel van de inwoners die bijzondere bijstand ontvangt er financieel op achteruit. Het betreft grotendeels inwoners die bijzondere bijstand ontvangen voor bewindvoering, mentorschap, curatele en daarmee veelal financieel kwetsbaar zijn. Ook betreft het inwoners met een inkomen net boven de bijstandsnorm die, vanwege geen recht op toeslagen en regelingen, soms een lager besteedbaar inkomen hebben dan mensen met een inkomen op bijstandsniveau’’, geeft de gemeente aan.

IMPACT 

Veenendaal registreert de hoogte van de inkomens van inwoners niet bij de aanvraag voor bijzondere bijstand. Daardoor weet zij niet precies om hoeveel mensen het gaat. ,,Door het wegvallen van de huur- en zorgtoeslagcomponent stijgt de draagkrachtruimte en daarmee wordt het recht op bijzondere bijstand verlaagd voor een deel van de doelgroep’’, weet zij wel. ,,De negatieve impact in niet groot, maar hij is er wel. Omdat er sprake is van drastisch veranderende omstandigheden, wordt voorgesteld de huur- en zorgtoeslagcomponent te behouden.’’ Veenendaal wil dit gaan doen, omdat zij ziet dat de energieprijzen sterk zijn gestegen en er een forse inflatie is. Het eerder voorgestelde niet meenemen van de toeslagen, kan mensen dan korten op hun bijstand.

AANMERKING

,,Het gaat om een kleine, vrij specifieke groep, die gebruik maakt van deze bijzondere bijstand. Hiervoor wilden we eerst de zorg- en huurtoeslag niet meenemen, maar we denken eraan dit nu toch wel te doen. Wat we daarentegen toch willen laten vallen is het meerekenen van vakantiegeld. Hierdoor houden de mensen die het betreft wat meer ruimte over, om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. Maar dit vraagt een andere administratieve wijze van werken voor de gemeente’’, legt wethouder Martijn Beek uit. Zij zal de toeslagen nu alsnog meenemen in de berekening voor de draagkracht, maar laat dan de hoogte van het vakantiegeld niet langer meewegen in de aanvraag voor bijzondere bijstand.

EENVOUDIGER

Dit moet volgens de gemeente een ,,effectieve en efficiënte uitvoering van de bijzondere bijstand en de financiële effecten voor een deel van de inwoners beperken.’’ Om voor de gemeente het berekenen haalbaar te houden, nu zij dit voor de toeslagen moet doen, wil de gemeente het vakantiegeld niet mee laten rekenen bij een aanvraag. ,,Het opvragen van het vakantiegeld kost veel tijd. Toetsing van het inkomen exclusief vakantiegeld maakt de draagkrachtberekening eenvoudiger en hierdoor kan het aanvraagproces sneller worden doorlopen. Voor de inwoners is dit ook makkelijker en qua recht is er geen enkel verschil’’, besluit de gemeente. Het college heeft besloten de wijziging voor deze maand al mee te nemen.

door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie