Afbeelding
Archief BDUmedia

Onzekerheid voor toekomstige projecten door stijgende kosten materialen en brandstof

26 juni 2022 om 16:33 Politiek

VEENENDAAL De oorlog in Oekraïne heeft meer effecten in Veenendaal dan alleen de vluchtelingen die hier verblijven. De gemeente heeft opvanglocaties geregeld en veel vrijwilligers zijn tevens betrokken in het helpen van mensen die het oorlogsgeweld zijn ontvlucht.

,,De gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden steeds duidelijker. Het menselijke leed dat daarbij wordt veroorzaakt is enorm. Er zijn echter ook andere gevolgen die wij voorlopig met name zien bij de realisatie van onze projecten in de gemeente. Aannemers worden geconfronteerd met, explosief, stijgende kosten van materialen en brandstof. Daarnaast worden levertijden van diverse materialen vertraagd en in sommige gevallen ook onduidelijk. De gevolgen hierbij zijn dat de aannemer de hogere kosten wil doorberekenen en dat projecten vertraging oplopen”, laat het college de raad weten.

COMPENSATIE Dit naast de (na-)effecten van corona in sommige gevallen. Veenendaal ziet dat aannemers voor de gestegen prijzen een vergoeding hebben gevraagd om dit te verhalen. ,,Om de mogelijke omvang van de compensatie vast te stellen wordt ervoor gekozen om te werken met indexcijfers. Hierbij is de insteek dat alleen de levering van materiaal en verbruiksmiddelen voor materiaal in aanmerking komen voor compensatie. Loonkosten van personeel en kosten voor materiaal zijn beter voorspelbaar. Deze worden dan ook niet gecompenseerd”, vervolgt B&W. Veenendaal doet dit voor projecten in de voorbereidings- en aanbestedingsfase en hoopt daarmee een interessante opdrachtgever te blijven.

SUBSTANTIEEL Voor de gemeente blijft de inschatting van de compensatie aan haar zijde erg lastig. ,,De indexpercentages schommelen voor de verschillende productgroepen ook enorm. Er zijn groepen met een stijgingspercentage van 10 procent, maar er zijn er ook met een stijging van 40 procent of hoger op jaarbasis. Daarnaast is het aandeel ook lastig te becijferen. Het is aannemelijk dat de kostenstijging substantieel zal zijn. Voor lopende projecten geldt dat het op dit moment de verwachting is dat deze binnen de bestaande randvoorwaarden uitgevoerd kunnen worden”, besluiten burgemeester en wethouders.

STEUN Zij verwachten dat Veenendaal voor deze lopende projecten geen aanvullende investeringsbudgetten nodig zal hebben. Ook voor de uitvoeringstermijn lijkt het hier goed te komen. Het college wil de raad blijven informeren en ook binnen Europa en Nederland kijkt men naar steunmaatregelen. Hiermee kunnen aannemers een compensatie krijgen voor gestegen kosten. De gemeente maakt afspraken dat wanneer dit doorgang vindt, er geen dubbele compensatie zal zijn. Veenendaal heeft aannemers die nu een opdracht uitvoeren tevens een brief met de informatie gezonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie