Foto ter illustratiw
Foto ter illustratiw Pixabay

Veenendaal heeft in 2022 bijna 24 miljoen op de spaarrekening

22 mei 2022 om 19:54 Politiek

VEENENDAAL De gemeente heeft afgelopen jaar bijna negen miljoen euro minder uitgegeven dan zij had begroot. De helft hiervan stelt het college voor te storten in de algemene reserve. Maar tevens vraagt zij de raad deze 4,5 miljoen voor dit jaar opnieuw beschikbaar te stellen. Hiermee schuift zij boekhoudkundig de gereserveerde middelen een jaar door.

Door Peter Kuijpers

,,Het gaat om 4,481 miljoen die we eigenlijk uit hadden willen geven, maar waarvan de projecten geen doorgang konden vinden’’, verduidelijkt wethouder Dylan Lochtenberg. De inkomsten voor 2021 waren veel hoger dan eerder voorzien. Zo dacht Veenendaal eerst ongeveer zes miljoen tekort te hebben. Uiteindelijk zijn er meer dan elf miljoen euro aan hogere lasten uitgegeven, maar daarentegen waren er tevens iets meer dan 24 miljoen aan hogere inkomsten. Hiermee kwam het voordeel uit op dertien miljoen op het saldo van baten en lasten. Bij het aanspreken van de reserves zat een nadeel van vier miljoen, waarbij het totale voordeel uit 2021 op bijna negen miljoen is uitgekomen.

BESTEDING De voordelen kwamen uit de opbrengsten bij de Fysieke en Sociale Leefomgeving, Economie, Burger en Bestuur en de Algemene Dekkingsmiddelen. Veenendaal wil nu tevens 649.000 euro storten in de reserve meerjarige middelen. Ook hier gaat het om gereserveerd geld dat zij in 2021 niet heeft uitgegeven, maar nog een duidelijk doel heeft. Een ander potje, de egalisatie bouwleges, stelt het college aan de raad voor met 133.500 euro te verhogen tot 969.000 euro. ,,De rest van het geld dat we over hebben, iets meer dan 3,6 miljoen, storten we in de algemene reserve. Dit geld is nu een keer niet gebruikt, maar hebben we niet ieder jaar ter beschikking.’’ Het betekent wel dat Veenendaal haar algemene reserve hiermee verhoogd. De gemeente start 2022 met bijna 24 miljoen op de spaarrekening.

OORZAAK Ondanks dat er veel geld niet gebruikt blijkt te zijn, vraagt het college de raad wel geld uit de algemene reserve voor activiteiten in 2022 te gaan gebruiken. ‘De coronacrisis en de hieraan gekoppelde maatregelen in 2021 zijn in belangrijke mate van invloed geweest op het financiële reilen en zeilen van onze gemeente’, stelt het college. Nederland begon 2021 met inenten en de zomer was redelijk positief, maar de omikron-variant gaf veel onzekerheid en nieuwe beperkingen. Veenendaal wil voor 2022 iets meer dan twee miljoen nog gaan gebruiken voor de uitvoering van de TOZO-regeling. Maar tevens voor de Programma’s Energieneutraal Veenendaal, Vitale Binnenstad en ICT-Campus. Daarnaast is nog geld nodig voor de verkabeling van de hoogspanning en de invoering van de Omgevingswet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie