Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Formerende partijen komen met concept raadsakkoord

20 mei 2022 om 08:25 Politiek

VEENENDAAL Na de gesprekken met de inwoners van Veenendaal rond Koningsdag en 500 ingevulde kaartjes met suggesties ligt er nu een concept raadsakkoord. De bespreking ervan was net als formatieproces zelf. Spannend en soms onwennig. In een poging om de informele setting te benadrukken, werd tutoyeren voor de verandering toegestaan en zelfs aangemoedigd. Pottjewijd werd gewoon Jaap, Both werd Dick en zelfs voorzitter Kats werd Gert-Jan. Gevleugelde uitspraken ‘als fouten maken mag’ en ‘de mooiste bloemen groeien langs het ravijn’ gaven iets lucht aan de spanning die in de raadszaal hing, maar dat gold vooral de gesprekken in de spontaan ingelaste koffiepauze. 

door Arjan van den Berg

Het idee was om de politiek uit het concept raadsakkoord te halen, maar juist daarom was er veel onduidelijkheid. De tekst was pas 1,5 uur voor de vergadering beschikbaar, waardoor de raadsleden nog niet de tijd hadden gehad om het maar liefst 42 pagina’s tellende document helemaal te lezen. D66 was bang om straks alleen bij het kruisje te mogen tekenen en het CDA wilde graag tijd en ruimte krijgen om iets toe te voegen aan de inhoud. Het voorstel volgende week bespreken zou te kort dag zijn. 

KEUZE GENOEG Martijn Beek van ProVeenendaal legde uit dat dit akkoord nu juist ook is gebaseerd op de overlap in alle verkiezingsprogramma’s. Hij was dan ook benieuwd of en hoeveel amendementen er zouden komen. In principe zou er in dit concept nog niet iets kunnen staan waar raadsleden het niet mee eens zouden kunnen zijn. De vraag was eerder welk onderwerp de partijen misten naast ook door inwoners genoemde thema’s als onderwijs mobiliteit, wonen, openbare ruimte en digitalisering. Omdat er nog geen kant-en-klaar programma ligt, is er straks per onderwerp alle ruimte om in de raad in debat te gaan. In het akkoord, dat dus eigenlijk nog geen akkoord is, staan wel een paar randvoorwaarden. Zo wil het college een solide en evenwichtige programmabegroting waar bij iedere uitgave een integrale afweging wordt gemaakt.

Komende grote uitgaven zijn dan bijvoorbeeld de school bij Groenpoort, het theater en de Duivenwal. Hoewel het officieel geen politiek debat was en Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal zei tijdens zijn kampeervakantie zijn holistische zelf te hebben her- of gevonden, of misschien daardoor, had hij wel een paar scherpe vragen waarvoor hij de nodige complimenten kreeg. De school voor Groenpoort was al door de raad, werden aangenomen voorstellen dan ook heroverwogen? Dick Both van de SGP gaf aan dat Veenendaal in het algemeen meer ambities heeft dan geld en er dus keuzes moesten worden gemaakt, waarbij verder niets over de genoemde projecten werd gesuggereerd. Het hele akkoord komt er dan ook op neer dat er inderdaad nog veel te kiezen en mee te denken. 

SAMEN WERKEN Er ligt nog veel open. De college en de raad moeten, nee: mogen het samen doen, ook als het gaat om het praktiseren van een nieuwe bestuursstijl. Dat leek ook soms nog onwennig te zijn. Na een toezegging van de formerende partijen, zei SP’er Jan Breur dat hij ernaar uitzag om ‘hen’ eraan te houden. Zoals Sanny Brunekreeft van de ChristenUnie zei: verandering begint bij onszelf en ‘ons’ betekent in dit geval de hele raad en het college. 

Nog deze maand gaat de raad verder in op het akkoord en worden de wethouders benoemd. Niet heel verrassend zijn dat Marco Verloop, Martijn Beek, Dylan Lochtenberg en Engbert Stobosscher die als het advies van de informateur wordt opgevolgd wel een andere portefeuille krijgen. Ook worden eind mei de raadsleden benoemd die hun opengevallen plekken zullen innemen. Daarna staan het college en de raadsleden meer dan genoeg uitdagingen te wachten met een ontspannen akkoord en spannende debatten onder het motto ‘samen werken in vertrouwen’ waarbij ze vooral in mogelijkheden willen denken in plaats van problemen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie