Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Gemeente Veenendaal zet niet overal meer een handtekening onder: ‘Scheelt op de werkdruk’

17 mei 2022 om 09:10 Politiek

VEENENDAAL Is een handtekening onder een document met een pen nodig of moeten bepaalde stukken en brieven überhaupt getekend zijn? Hier heeft de gemeente na de afgelopen coronajaren eens naar gekeken, nu er steeds meer digitaal gebeurt.

door Peter Kuijpers

,,Er zijn een aantal documenten die we als overheid officieel niet hoeven te ondertekenen. Of we kunnen deze ook digitaal ondertekenen. We hebben dit gemerkt in de coronaperiode en zijn daarna gaan kijken wat wel en wat niet getekend hoeft te worden. Dit scheelt tevens ontzettend veel op de werkdruk’’, meent wethouder Marco Verloop. Veenendaal wil daarom de beleidslijn ‘niet tekenen tenzij’ gaan volgen. Wanneer ondertekenen wel is voorgeschreven, kiest de gemeente voor ‘elektronisch ondertekenen, tenzij’. Toch wil het college niet dat Veenendaal als een onpersoonlijk overheidsorgaan bekend komt te staan.

VRIENDELIJK Het contact met de inwoners moet ook in de correspondentie wel vriendelijk blijven, vindt de gemeente. ,,We willen niet met een te algemene tekst onze brieven automatisch gaan ondertekenen. Het blijft voor het college belangrijk dat we wel het menselijke gezicht van de gemeente naar onze inwoners blijven laten zien. Zij worden niet gezien als een nummer.’’ Daarnaast blijft Veenendaal de natte handtekening, met een pen op papier gezet, gebruiken als de wet dit specifiek voorschrijft. Maar ook als de handtekening een ceremoniële waarde heeft.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie