Theater Lampegiet
Theater Lampegiet Govert Govers

College licht cijfers Veenendaals theaterbezoek opnieuw toe

24 januari 2022 om 07:51 Politiek

VEENENDAAL De SGP stelt dat minder dan tien procent van de Veenendalers één of meerdere keren per jaar theater De Lampegiet bezoekt. Het college heeft de fractie nu met haar rekenvoorbeelden getracht een duidelijker beeld te geven. Zo heeft het theater bijna 43.000 klantaccounts en hiervan hebben bijna 5500 in het seizoen 2019-2020 kaartjes gekocht. Dit waren bijna 1900 kopers uit Veenendaal.

door Peter Kuijpers

Jan Snoei van de SGP Veenendaal wil graag duidelijkheid over de unieke aantallen bezoekers: ,,Er is nu sprake van ruis en elkaar tegensprekende geluiden. Voor de verdere discussie, het belang van het onderwerp en de maatschappelijke legitimatie vinden wij het van belang dat hierover duidelijkheid komt. Er moet toch een goede inschatting gemaakt kunnen worden van het unieke aantal Veenendaalse bezoekers.’’ 

De partij heeft hier anderhalf jaar geleden al om gevraagd en wil deze getallen weten vanwege het onderzoek naar een nieuw theater voor Veenendaal. Burgemeester en wethouders hadden aangegeven bezig te zijn met een analyse van het aantal bezoekers uit Veenendaal, de provincie Utrecht en overige provincies.

BEREKENING Het college heeft nu de haar bekende cijfers van de bezoekersaantallen van De Lampegiet opnieuw toegelicht. Zo kwam uit de gegevens van het jaar daarvoor dat van alle betalende bezoekers 63 procent uit de provincie Utrecht kwam en daarvan 54 procent uit Veenendaal. Van alle betalende bezoekers van theater De Lampegiet waren dit er dan 34 procent uit Veenendaal. In het seizoen 2018/2019 ging het om 30.012 verkochte kaarten van professionele voorstellingen. 

Wanneer er vier kaarten per koper zijn, gaat het om zo’n 7500 mensen. Met 34 procent van de bezoekers uit Veenendaal zijn dit 2550 unieke Veenendaalse kaartkopers. Het is namelijk volgens B&W niet bekend of degene die meegaat in dit gezelschap uit Veenendaal komt. Daarnaast zijn er ook nog 23 jeugdvoorstellingen geweest met 6010 bezoekers.

WOONPLAATS ,,De woonplaats van iedere unieke bezoeker is niet bekend. Alleen van degene die de kaarten koopt’’, laat het college weten. Wel stelt zij dat er gemiddeld 4,3 kaarten per bestelling zijn gekocht voor een voorstelling in een theater in Nederland. Een Veenendaler koopt volgens haar berekening 5,5 kaarten per seizoen. Dit ligt hoger dan het landelijke cijfer. Naast alle gekochte kaarten via een klantaccount van theater De Lampegiet waar een woonplaats van de koper bekend is, is er op de avond van een voorstelling tevens nog een kaartverkoop aan de kassa. Deze verkopen zijn anoniem en hiervan is niet na te gaan waar de bezoekers vandaan komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie