Impressie huidige situatie met robuust groen
Impressie huidige situatie met robuust groen Design-Bakery

Bezwaren tegen inperken robuuste groenstrook Spitsbergenweg

8 december 2021 om 11:39 Politiek

VEENENDAAL Groenpoort blijft vragen oproepen in het gemeentehuis. Na een beeldvormende avond sprak de raadscommissie over een bestemmingsplan voor deze nieuwe buurt in het noorden van Veenendaal-Oost. Hierin is onder andere opgenomen dat langs de Spitsbergenweg niet langer een robuuste groenstrook van 75 meter meer komt te liggen.

door Peter Kuijpers

Bij een eerdere presentatie gaf de gemeente aan, dat het groen een andere verdeling heeft in het aangepaste bestemmingsplan Groenpoort. Met een kortere strook groen vanaf de Spitsbergenweg naar het noorden. Enkele bewoners hadden hiertegen bezwaar gemaakt en drie hebben gebruik gemaakt van hun inspreekrecht. 

Meneer Van Dam had hierbij met zijn digitale inbreng een aantal afbeeldingen, waarop hij aantoont dat het nieuwe bestemmingsplan fors inlevert op het groen. Van de eerder 75 meter was nu een kleine dertig meter tot veertig meter over; en dan van gevel tot gevel. Van de historische zichtlijn van de Spitsbergenweg is dan geen sprake meer. Ook mevrouw Kroon sprak de commissie toe dat het met een stoep, wat slootjes en een fietspad eigenlijk allemaal infrastructuur is en geen groenstrook mag heten.

IMPACT De afwijking van eerdere gepresenteerde plannen heeft een wezenlijke impact op de bewoners, die uitkijken op de groenstrook. Hier was volgens hen een robuuste groenzone gepland in de hoofdgroenstructuur. Mevrouw Kroon had tevens verwacht dat de bewoners betrokken zouden worden in het proces. Voor het overleg was door haar een bezwaar ingediend, mede namens negen andere aanwonenden van de groenstrook en dertien andere bewoners uit de wijk. 

Ook meneer Bakker had een mooie groenstrook verwacht en het behoud ervan. Hij wist natuurlijk van de nieuwe woonwijk, maar vindt dat hij ervan op aan moet kunnen dat wijzigingen niet zonder wederzijds goedkeuren gebeuren. Dit hoort bij een behoorlijk bestuur. De oost-west gerichte groenzone is door de wijk in gebruik genomen als groene ontmoetingsplek, wat dan ook niet langer mogelijk is.

PROCES Zowel ProVeenendaal als het CDA wilden van de insprekers weten of zij hun bezwaren bij eerdere voorlichtingsbijeenkomsten hebben laten weten. Maar hiervan waren deze inwoners niet op de hoogte. Dit bevreemde ook Saïd El Hassnauoi van de gelijknamige fractie; waarom twee van de insprekers hiervan niets wisten.

Wethouder Stroobosscher gaf aan pas van deze wijzigingen vernomen te hebben toen de gemeente de zienswijze ontving op deze plannen die Veenendaal moet vaststellen. Het CDA en de SGP hadden dit punt ook op de agenda van de commissie laten plaatsen.,,Er zijn zorgen over de plannen van Groenpoort. Hoe zit het met het meenemen van de aanwonenden tegenover deze nieuwe wijk?’’, wil Mark Ruitenbeek (CDA) weten. Jan Verboom van de SGP heeft vragen over het proces en betreurt hoe dit tot nu toe verlopen is.

RUIMTE Wethouder Stroobosscher geeft aan dat het regelen van de inspraak ligt bij de ontwikkelaar. Hij wil de komende maand gebruiken de opgekomen vragen te laten onderzoeken. ,,Wat zegt het bestemmingsplan precies?’’ Hij wil de raad hier op 11 januari verder over informeren. De SGP wil wel weten of voor de ontwikkelaar ruimte is de plannen aan te passen met het aantal woningen, dat zij wil bouwen. Maar ook hierop moet de wethouder dan later terugkomen. Lokaal Veenendaal verwacht dat zij wel alles openbaar bespreken en kreeg het antwoord dat dit in de commissie zal terugkomen.

Impressie van voorgesteld plan
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie