Afbeelding
Pixabay

College wil meer geld uittrekken voor spelen en klimaat in Veenendaal

25 oktober 2021 om 11:24 Politiek

VEENENDAAL Het college stelt de gemeenteraad voor de komende vier jaar verder in te zetten op een schoon, heel en veilig Veenendaal. Het college wil vasthouden aan het kwaliteitsniveau B voor de wijken en bedrijventerreinen en een A-niveau voor de winkelcentra en begraafplaats. ,,Dit was eerder ook al besloten, omdat de gemeente geen geld heeft om alles op het allerhoogste niveau te onderhouden’’, geeft wethouder Marco Verloop aan.

,,De winkelcentra willen we aantrekkelijk houden en de begraafplaats moet ordelijk zijn. Onze ervaring wanneer we bij andere gemeenten kijken, is dat we het prima doen in Veenendaal”, stelt Verloop.  

SPEELTOESTELLEN Een aanpassing die het college wel voorstelt, is om langer met speeltoestellen te doen. Het college wil de afschrijving van 10 jaar door de raad vast laten stellen op 15 jaar. Dit sluit aan de bij werkelijke levensduur van de speeltoestellen. Bovendien geeft dit de gemeente financiële en praktische voordelen.

JONGEREN Verder vraagt het college om 25.197 euro voor het beleid Bewegen, Ontmoeten, Sporten, Spelen (BOSS). Zo is er de laatste jaren weinig aandacht voor jongeren en ontmoeting geweest, en moeten plekken uitnodigen voor multigenerationeel gebruik en groen zijn. Een variatie in groen/grijs, hoog/laag en met vrije ruimte.

VERDUURZAMING Verder vragen burgemeester en wethouders de gemeenteraad om extra geld voor enkele andere zaken uit het Omgevingsprogramma Openbare Ruimte (OPOR). Het zijn kosten die het college voornamelijk denkt te maken voor verduurzaming en het klimaat. Veenendaal zou extra investeringen moeten doen in het verduurzamen van de voertuigen van wijkservice. 

Dit kost volgens het voorstel tussen de 18.000 tot 125.300 euro per jaar tot 2025, en ook voor duurzaam handmaterieel is een investering nodig van 23.051 euro. Voor de verdere kosten van klimaatadaptatiemaatregelen en het water- en rioolbeheer zou Veenendaal vanaf 2022 jaarlijks zo’n 529.034 euro uit moeten trekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie