(Archieffoto ter illustratie)
(Archieffoto ter illustratie) Robin van Lonkhuijsen

Extra statushouder naar Veenendaal

23 oktober 2021 om 13:42 Politiek

VEENENDAAL De gemeente werkt mee aan de extra asielopvang voor de korte termijn. Voor Veenendaal betekent dit de komende drie jaar één extra statushouder per jaar huisvesten. Verder denkt zij mee in een kleinschalige opvang van asielzoekers in de regio van zo’n vijftig tot zeventig mensen.

Door Peter Kuijpers

De provincie Utrecht kreeg een gezamenlijke regionale opgave om opvang voor asielzoekers en huisvesting van statushouders te regelen. Naast het versterken van de samenwerking van overheden, moet dit de opvangcapaciteit voor asielzoekers flexibeler laten meebewegen met de verandering in de instroom. Ook om verbetering te krijgen wanneer een statushouder definitieve huisvesting en integratie moet krijgen. Veenendaal krijgt zo onder andere een regierol in het verzorgen van de inburgering. Voor de extra asielopvangplekken om de druk bij de huidige AZC’s te verminderen, moest de provincie Utrecht in 417 plekken voorzien.

De Utrechtse gemeenten hebben samen de schouders eronder gezet. Utrechtse Heuvelrug kon honderd extra plekken realiseren en de overige gemeenten, waaronder Veenendaal, hebben afgesproken dat Utrechtse Heuvelrug dan drie jaar lang minder statushouders hoeft te huisvesten. Het aantal mensen dat een verblijfsvergunning heeft gekregen, zullen deze overige gemeenten opvangen. Veenendaal laat weten in een informatiebrief aan de gemeenteraad, dat het voor haar de komende drie jaar om één extra statushouder gaat, die zij zal huisvesten en laat integreren. De provincie heeft wel bij het Rijk gevraagd om een ruimer ondersteuningspakket om voor statushouders versneld woningen toe te voegen.

Eind dit jaar moet er bekend zijn in welke vorm dit mogelijk zou kunnen zijn. Zoals in gemengde woonconcepten met flexwoningen. Of zelfs een combinatie met andere doelgroepen om ook voor andere woningzoekenden woonruimte te creëren. Dit alles ook in voorbereiding op de nieuwe inburgeringswet, welke op 1 januari 2022 ingaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie