Afbeelding
Foto: archief

College wil nieuw theatergebouw neerzetten

16 oktober 2021 om 20:08 Politiek

VEENENDAAL Het college stelt voor een groot nieuw theater neer te zetten. Het huidige gebouw voldoet niet meer en is zeker niet duurzaam. Alleen deze aanpassingen kosten al miljoenen.,,Verbouwen is kostbaar en eigenlijk onhaalbaar. Momenteel liggen de kosten over de miljoen per jaar en met onder andere het stijgen van de gasprijzen gieren deze uit de bocht’’, aldus wethouder Dylan Lochtenberg.

Door Peter Kuijpers

,,We hebben een onderzoek laten doen naar verschillende varianten. Belangrijk is dat de gemeenteraad eerst de ambitie voor het theater bepaald. En daarna weten we welke huisvesting daarbij past.’’ Het aanpassen van het huidige gebouw en deze verduurzamen zal zo’n zeventien miljoen kosten, maar daarbij is geen uitbreiding mogelijk van het aantal bezoekers. En het gebouw zal maar voor 70 procent energieneutraal zijn. 

Een nieuw gebouw met extra zalen en functies zal de gemeente maximaal zo’n 29 miljoen kosten. Deze kan Veenendaal met de nieuwe installaties meer energieneutraal bouwen. Het duurzaamste, klimaatneutrale theater van Nederland; hét voorbeeld voor de sector. BMC heeft voor de gemeente een onderzoek gedaan naar scenario’s voor een toekomstbestendige theaterfunctie in Veenendaal.

NIEUWBOUW ,,De architectuur en interieur maken nu een gedateerde indruk en het gebouw is sinds 1988 niet meer aangepast aan de ontwikkelingen die de theatersector heeft doorgemaakt. De kosten om het theater te onderhouden lopen aanzienlijk op en het gebouw kan niet volledig energieneutraal worden gemaakt’’, geeft het rapport weer. Het college denkt aan de sloop van het huidige gebouw en nieuwbouw van een grote zaal met toneeltoren, een kleine zaal en complementaire functies. Een bioscoopfunctie is daarbij genoemd, aangezien hier het aantal bezoekers blijft toenemen. ,,Nadat de inhoudelijke ambitie voor het theater is bepaald, kunnen we ook de kosten inzichtelijker maken. En tevens concrete zaken als de hoogte die voor het gebouw nodig is en of we commerciële uitbaters kunnen vinden voor de extra zalen’’, vervolgt de wethouder.

,,De Lampegiet is het grootste theater in deze regio en trekt met haar aanbod ook bezoekers van buiten de gemeente. Die regiofunctie is belangrijk!’’ Ook voor de rest van het koopcentrum. Mensen maken er een dagje van met een rondje winkelen en een diner bij één van de restaurants, voor zij afsluiten met een theatervoorstelling. ,,Een nieuw theater geeft duidelijk een meerwaarde voor Veenendaal.’’

CULTUURVISIE ,,Een cultureel levendige stad is ook goed voor het vestigingsklimaat. Zowel voor mensen om hier te komen wonen, als ook voor het bedrijfsleven. Voor Veenendaal zien we verder graag een uitbreiding in het aanbod. Met een grotere grote zaal tot 750 stoelen en een kleine zaal met tweehonderd stoelen. Onder andere om ook een plek te bieden voor de amateurkunst. Verder denkt het college aan een drietal commerciële zalen, wellicht met een plek voor een bioscoop. We hebben een mooie Cultuurvisie en hiermee kunnen we er gestalte aan geven.’’

De kleine zaal kan met vierhonderd staanplaatsen tevens geschikt zijn voor live-popmuziek. Het Filmhuis Veenendaal zou hebben aangegeven dat zij in gesprek willen om haar activiteiten naar een bioscoopzaal in de nieuwe Lampegiet te verplaatsen. De planning is dat medio 2022 er een keuze is voor de ambitie voor het theater en dat de gemeenteraad heeft bepaald welke huisvesting hierbij past. De kosten zijn nu geschat op 3,5 miljoen voor het eerste jaar en het tweede jaar zo’n twee miljoen. De raad kan ook nog kijken naar opties om woningbouw te combineren, waarmee de investeringen deels terug te verdienen zijn. En naar de locatie met de inrichting van het buitenterrein voor het nieuwe theatergebouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie