Afbeelding
Archief De Rijnpost

‘Waardig debat’ maakt einde aan discussie koopzondag: Winkels in Veenendaal mogen open wanneer ze willen

15 oktober 2021 om 08:03 Politiek

VEENENDAAL] Winkels in Veenendaal mogen voortaan open wanneer ze willen. Dat is de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. ,,Eindelijk is het zover, we kunnen hopelijk een einde maken aan de discussie”, opende D66’er Youssef Boutachekourt bij het indienen van zijn initiatiefvoorstel dat gesteund werd door Lokaal Veenendaal, PvdA, GroenLinks, VVD, ProVeenendaal, DENK en Fractie Saidi. Het was het debat dat je wist dat zou komen: die over de verruiming van de winkeltijden. Of met één woord: de koopzondag. Natuurlijk waren die er al, twaalf per jaar, maar voor D66 was dat niet genoeg. Na een ,,mooi, goed en waardig debat” werd er een einde gemaakt aan de discussie over de koopzondag.

door Arjan van den Berg

Elke ondernemer zou de vrijheid moeten hebben om zelf te bepalen wanneer hij open zou gaan, ongeacht zon- of feestdagen. Dat zou beter passen in de ontwikkeling die Veenendaal van ‘klein dorpje naar middelgrote stad met aantrekkelijke uitstraling voor de regio’ heeft gemaakt. Het voorstel werd aangenomen met 19 stemmen voor en 13 stemmen tegen. Drie partijen stemden tegen: de ChristenUnie, de SGP en de SP, die niet inzag hoe dit voorstel de winkelstad aantrekkelijker zou maken, zonder ook meer ruimte te geven aan evenementen op zondag. Boutachekourt heeft er alle vertrouwen in dat winkeliers er zelf wel uitkomen als je hen de vrijheid geeft. Kees Lochtenberg verwoordde het sentiment fraai namens Lokaal Veenendaal: ,,Ik hoop dat het de laatste keer is dat we hierover praten, maar ik heb respect voor degenen die hier pijn bij hebben.”

Ik hoop dat het de laatste keer is dat we hierover praten, maar ik heb respect voor degenen die hier pijn bij hebben

HANDREIKINGEN ‘Diegenen’ waren in dit geval vooral de ChristenUnie en de SGP die tot het laatst nog probeerden om het tij te keren waar de vergadering vanaf het begin af leek te koersen. Zeker toen bleek dat het CDA voor het voorstel zou stemmen. SGP’er Dick Both noemde het voorstel niet alleen onnodig, maar ook ongewenst en mistte het draagvlak. Bovendien zou het aannemen van het voorstel ,,een fundament wegnemen dat God ons heeft gegeven en dat gunnen we de hele Veenendaalse samenleving.”

,,Wat gaat er winnen: de C of de D. Inmiddels weet ik het”, verweet hij CDA’er Mark Ruitenbeek. Die vond op zijn beurt dat het niemand hielp als mensen zich ingroeven in principes en geen handreikingen deden. Volgens hem wilden de meeste mensen meer vrijheid, maar ook rekening houden met gelovigen. Als ondernemers meer ruimte kregen, hoopte hij ook op meer ruimte voor wederzijds begrip. Bovendien deed het geen recht aan de christenen die naar de kerk willen, maar ook willen winkelen. 

ChristenUnie hield bij monde van Sanny Brunekreeft een pleidooi voor de zondagsrust. Maar, zo vroeg ze zich ook af, welk probleem wordt er eigenlijk opgelost? Wie heeft hier belang bij? Er was, ook bij de SP, angst voor mogelijke dwang die werknemers zou kunnen verplichten op zondag te werden. Al een paar jaar is er hier een anoniem meldpunt voor, maar daar zijn nog geen meldingen binnengekomen. 

Een koopzondag is niets als je er niets van maakt

NACHTWINKELS In eerste instantie stond er in het initiatiefvoorstel ook een noot over de verruiming van de openingstijden van nachtwinkels van 22.00 uur tot 06.00 uur, maar nog voor de vergadering gaf D66 aan om mee te gaan met het amendement van de PvdA om de regel bij het eigen voorstel weg te laten. Vanuit meerdere verenigingen van eigenaren waren er verontrustende geluiden over mogelijke overlast. De altijd onpartijdige voorzitter Gert Jan Kats beval de motie van harte aan. ,,’s Nachts is er te weinig mogelijkheid om zo nodig de orde te handhaven.” De meerderheid van de raad volgde hem zonder verdere discussie. 

EVENEMENTEN Het grootste gedeelte van de vergadering leek verrassenderwijs te gaan om een motie van de SP. Jan Breur: ,,Een koopzondag is niets als je er niets van maakt.” In het kader van een aantrekkelijk centrum zouden er ook meer evenementen op zondag moeten zijn dan de zes die nu zijn toegestaan. ,,Waarom niet ook vrijheid geven aan culturele ondernemers?” De andere partijen wachten liever de evaluatie van het evenementenbeleid af en wethouder Dylan Lochtenberg gaf aan dat het al mogelijk is om kleinschalige activiteiten te organiseren. Hij noemde het een ‘mooi, goed en waardig debat’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie