Afbeelding
Foto: Getty Images

5 stappen om je eigen woning te verkopen

7 juni 2023 om 12:24 Partnercontent

Je eigen woning verkopen is een trend die onder huizenverkopers steeds populairder wordt. De woningmarkt wordt steeds flexibeler en hierdoor ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden. Een hiervan is dat huizenverkopers zelf de mouwen opstropen en aan de slag gaan met het verkopen van hun eigen woning. Als verkoper kun je zelf een hoop klussen uitvoeren en op deze manier kosten besparen.

Echter, er zijn ook klussen die een hoop tijd en kennis kosten. Hierdoor kan het handig zijn om een online makelaar in te schakelen. Een online makelaar is een stuk flexibeler dan een traditionele makelaar. Bij een traditionele makelaar betaal je doorgaans courtage, een deel van de verkoopprijs die de makelaar ontvangt voor de geleverde diensten. De online makelaar voert enkel specifieke klussen uit en brengt alleen deze klussen in rekening, zodat je veel goedkoper uit bent.

Hoe kun je zelf je woning verkopen?

Indien je geen traditionele of online makelaar nodig hebt, kun je zelf aan de slag gaan. Bij het verkopen van je woning komen een hoop verschillende aspecten kijken, die je vooraf goed moet voorbereiden. Zo kun je vervelende verrassingen voorkomen en het maximale uit de woningverkoop halen. Zelf huis verkopen kan een hoop geld besparen, indien je dit goed uit kunt voeren. Met de onderstaande 5 stappen kun je ontdekken waar je aan moet denken bij het verkopen van je eigen huis.

1. Maak gebruik van websites en social media

Woningzoekenden gaan vaak online op zoek naar woningen die in de smaak kunnen vallen. Daarom is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent op diverse websites en social media platformen. Goede foto’s zijn hierbij zeer belangrijk. Zorg dat je foto’s maakt van een opgeruimde woning, met voldoende lichtinval en van goede kwaliteit.

Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste vraagprijs te bepalen. Op deze manier weten potentiële kopers direct wat je ongeveer wil de woning wil ontvangen en op basis van deze vraagprijs kunnen zij ontdekken of jouw woning binnen hun budget past. Je kunt zelf de vraagprijs bepalen door onderzoek te doen in je omgeving. Zoek hierbij naar soortgelijke woningen uit de omgeving en houd ook rekening met de onderlinge verschillen. Door meerdere woningen te vergelijken, en rekening te houden met de verschillen onderling, kun je een marktconforme vraagprijs opstellen.

2. Plan bezichtigingen in

Wanneer kopers zich bij jou melden, kun je een afspraak maken voor een bezichtiging. Zorg dat je huis schoon en opgeruimd is, zodat de potentiële kopers goed ontvangen kunnen worden. Indien je goed gebruik hebt gemaakt van diverse websites en social media, bestaat de kans dat veel mensen je huis willen bezichtigen. Het is handig om zoveel mogelijk bezichtigingen op dezelfde dag in te plannen, zodat je niet constant je persoonlijke spullen om hoeft te ruimen. Daarnaast zorg je er op deze manier voor dat je eigen agenda niet hoeft te leiden onder de vele bezichtigingen.

3. Onderhandel over de verkoopprijs

Niet alleen het opstellen van een marktconforme vraagprijs is belangrijk, maar ook het onderhandelen over de uiteindelijke verkoopprijs. Een vraagprijs is immers wat de verkopende partij wil ontvangen, maar kopers kunnen hier heel anders over denken. Daarom wordt er in de meeste gevallen onderhandeld over de verkoopprijs en de eventueel ontbindende voorwaarden. Communiceer duidelijk wat je voorwaarden zijn en wanneer een partij een bod uitbrengt kun je altijd drie dingen doen: aanvaarden, weigeren of een tegenvoorstel doen.

4. Stel de koopovereenkomst op

Nadat je bloed, zweet en tranen hebt gestopt in de eerste fases van het verkoopproces, komt er in het gunstigste geval een koper die wil voldoen aan jouw eisen en wensen. Wanneer jij en een koper tot overeenstemming zijn gekomen over de woningtransactie, is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. Hierin worden de verkoopprijs en andere gemaakte afspraken opgenomen. Het opstellen van deze overeenkomst is zeer belangrijk, waardoor het verstandig is om een makelaar voor deze klus in te schakelen. Een overeenkomst is immers bindend en er kunnen geen fouten in staan.

5. Rond de verkoop af

Wanneer de handtekeningen van beide partijen op de koopovereenkomst staan, is de verkoop nog niet definitief rond. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. Wanneer deze 3 dagen zijn verstreken, is de koop officieel rond. Je huis is officieel verkocht en heeft een nieuwe eigenaar, gefeliciteerd!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie