Afbeelding
Foto door Martin Kníže op Unsplash

De mooiste vaste planten voor in jouw achtertuin

2 december 2022 om 08:58 Partnercontent

Heb jij net de verbouwing van jouw huis achter de rug en mag je nu aan de achtertuin gaan beginnen? Dan kan je het beste kiezen voor een aantal vaste planten in jouw tuin. Vaste planten zorgen namelijk voor een mooie diversiteit, je hoeft ze niet enorm te onderhouden en toch voegen ze een mooi, kleurrijk palet toe aan de tuin. Lees gauw verder als je meer wil weten over deze planten.

Wat zijn vaste planten eigenlijk?

Bij vaste planten gaat het vooral om planten die meerjarig zijn, meestal kruidachtig zijn en niet-verhoutende stengels hebben. Dat betekent eigenlijk dat het planten zijn die, zelfs wanneer ze in de winter overhoop liggen en geel zijn geworden en je dus denkt dat de plant dood is, hij toch het jaar erna weer in bloei gaat. Het allerleukste is dat de plant vaak dan ook nog veel sterker en veel groter uit de bloei komt dan het jaar ervoor. Extra leuk dus daarom om vaste planten in de tuin te laten plaatsen zodat je dit groeiproces van dichtbij mee kan maken. De plant sterft in de winter boven de grond af maar onder de grond gaat hij winterslaap. Uiteindelijk vindt je hem het jaar erna toch weer met nieuwe stengels, bloemetjes en bladeren in jouw tuin.

Het is natuurlijk heel fijn als je niet altijd groene vingers hebt en jouw handen ieder voorjaar in de tuin uit de mouwen wil steken. Je hoeft dan vrij weinig te doen om alsnog grote en sterke planten in de achtertuin te krijgen. Met een juiste mix aan planten zorg je voor een grote variatie in de tuin die niet alleen mooi aan doet maar ook goed is voor de natuur.


Voor welke vaste planten moet je gaan?

Er zijn verschillende soorten vaste planten waar je voor kan kiezen. Allereerst kan je kiezen voor bloeiplanten. Daarbij ontstaan er bloemetjes op de plant. Afhankelijk van de plant, komen deze bloemetjes op bepaalde tijdstippen in het jaar tevoorschijn. Bij de skimmia bijvoorbeeld, komen de bloemen in mei en juni tevoorschijn. Bij het ridderspoor daarentegen, verschijnen de bloemen pas in het najaar in hun blauwe kleuren. Wil je dat jouw tuin het hele jaar in bloei staat? Dan kan je daarop jouw planten uit kiezen.

Wil je liever wat meerdere kruiden in de tuin? Dan kan je bijvoorbeeld salie kopen. Deze plant kan heerlijk in de zon staan, groeit en dijt enorm uit door het jaar heen en trekt onwijs veel bijen en insecten aan. En dat is goed, want dat zorgt ervoor dat jouw tuin ontzettend gezond en divers blijft. Daarnaast is er ook salie die je zelf kan eten. In dat geval moet je voor de salie kiezen met de blauwe bloemen, dan hoef je nooit meer naar de supermarkt.

Tot slot kan ook nog kiezen voor siergrassen. Dit zijn grassoorten die eigenlijk vrijwel geen onderhoud nodig hebben maar toch heel veel aan de tuin kunnen toevoegen. Bovendien kan je tientallen jaren genieten van deze planten want ze gaan niet snel dood. Siergrassen zijn vooral ter decoratie maar bloeien niet enorm. Wel biedt het een mooi aanzicht. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie