Afbeelding
Foto Pexels

De beste tips om je tanden goed schoon te houden – voor elke leeftijd

9 juni 2022 om 19:26 Partnercontent

Tandenpoetsen is iets wat we allemaal doen, maar dat wil niet zeggen dat we het ook allemaal correct doen. Je tanden poetsen is een kunst, hoe gewoon het ook lijkt. Bij het poetsen van je tanden zijn bepaalde methoden succesvoller dan andere om plak te verwijderen en je mondgezondheid op peil te houden. 

Stap 1: kies de geschikte borstel. Of je nu naar een Tandarts in Bergen of kiest voor Tandarts Warmenhuizen, het essentieel om de juiste borstel te gebruiken. Je tanden poetsen met een borstel met harde haren de meest efficiënte aanpak om plak en ophoping van tandsteen te elimineren? Incorrect. In werkelijkheid is een borstel met zachte borstelharen het fijnste alternatief voor je tandgezondheid. Omdat zachtere borstelharen flexibeler zijn, kunnen ze in de hoekjes en gaatjes tussen je tanden komen en moeilijk bereikbare plaatsen bereiken.

Behalve het kiezen van een tandenborstel met zachte borstelharen, zijn er nog een paar andere aspecten waarmee je rekening moet houden als je een nieuwe tandenborstel koopt. Zorg ervoor dat de kop comfortabel in je mond past. Je moet de voor- en achterkant, en de toppen van al je tanden kunnen bereiken, zelfs de uiterst achterste. Kies een borstel met een kleinere kop als die van jou niet past. Zorg er ook voor dat het handvat goed in je hand past, zodat je de bewegingen van de borstel tijdens het poetsen kunt beheersen.

Poets twee keer per dag en gebruik de juiste methode

Zelf als je een overvolle agenda hebt, is het essentieel om elke dag twee keer te poetsen. Poets elke tand daarbij dan ook afzonderlijk. Het buiten- en binnenoppervlak van elke tand, en ook de kauwvlakken, moeten gericht behandeld worden. In plaats van de borstel heen en weer te duwen, gebruik je korte, cirkelvormige op-en-neer bewegingen. Wees vriendelijk voor jezelf. Veel druk op je tanden uitoefenen zal tandplak niet doeltreffender verwijderen dan met lichte druk, en het kan zelfs je tandvlees schaden. 

Houd ook rekening met je tandvlees en tong

Bacteriën clusteren zich het liefst op het punt waar je tanden en tandvlees samenkomen, dus poets elke keer je tandvleeslijn (zowel aan de buitenkant als aan de tongkant van je tanden). Zowel je tong als je tanden en tandvlees poetsen is een uitstekend idee, want zo verwijder je nog meer ziektekiemen uit je mond. Je tong poetsen is niet alleen belangrijk voor je gebitsgezondheid, maar helpt ook een vieze adem te voorkomen.

Houd je tandenborstel in goede conditie

Je tanden poetsen met een vieze tandenborstel verspreidt alleen maar bacteriën door je hele mond. Om deze onaangename toestand te vermijden, spoel je je tandenborstel na elk gebruik zorgvuldig uit en bewaar je hem rechtop. Het is ook een goed idee om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel aan te schaffen, of een nieuwe borstelkop als je een elektrische borstel gebruikt.

Poets je tanden twee keer per dag

Na een lange dag is al het voedsel dat je gegeten hebt tussen je tanden aan het verzamelen, dus het verwijderen ervan voor je in slaap valt is van cruciaal belang. Na een volledige nachtrust hebben de bacteriën in je mond ruimschoots de tijd gehad om ongehinderd hun gang te gaan, dus ze wegwerken is even cruciaal. Als je een van deze poetsbeurten overslaat, vergroot je aanzienlijk je kansen op het krijgen van een gaatje of infectie. Het is bewezen dat tweemaal per dag je tanden poetsen en flossen het tandbederf met tot 50% vermindert.

Wat is de beste tandpasta om te gebruiken?

Er zijn verschillende soorten tandpasta verkrijgbaar op basis van je specifieke behoeften, van het bestrijden van gaatjes tot het bleken van tanden tot het verlichten van gevoeligheid. Heb je moeite een beslissing te nemen? Raadpleeg je tandarts of mondhygiënist om de beste tandpasta voor je te kiezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie