Afbeelding
Foto door Mathias Reding

Hoe houd je de schoorsteen zo schoon mogelijk?

1 juni 2022 om 10:44 Partnercontent

Als je een houtkachel of open haard hebt maak je gebruik van de schoorsteen. Het is erg belangrijk dat ervoor zorgt dat deze zo schoon mogelijk blijft. Op die manier voorkom je gezondheidsproblemen door schadelijke rook en koolmonoxide, of zelfs brand! Maar hoe kun je de schoorsteen goed onderhouden? Met deze tips zorg je ervoor dat je zorgeloos kunt genieten van het haardvuur. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering, zodat je zeker weet dat de schoorsteen altijd perfecte staat verkeert.

Laat de schoorsteen geregeld vegen

Wanneer je hout stookt, wordt de schoorsteen automatisch vies. Dit is op de lange termijn niet alleen gevaarlijk voor je eigen veiligheid, omdat je hier brand en koolmonoxidevergiftiging door kunt krijgen, maar het is ook nog eens slecht voor het milieu. Daarom is geregeld schoorsteen vegen van essentieel belang. Durf je het zelf niet aan om met een veegset het dak op te gaan? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in, of sluit een verzekering af voor woondiensten zoals schoorsteenvegen. Op die manier ben jij zeker van een veilig en schoon rookkanaal.

Schoorsteenvegen met een reinigingsblok

Je kunt de schoorsteen zelf gemakkelijk schoonmaken met behulp van een simpel reinigingsblok. Het werkt zo: je plaatst het blok in de haard of kachel. Vervolgens steek je het reinigingsblok aan en wacht je tot hij geheel is opgebrand. Tijdens het branden van het blok komen er speciale stoffen vrij, die ervoor zorgen dat het vuil in het rookkanaal loskomt. Zodra het blok is opgebrand en afgekoeld verwijder je de deeltjes die zijn vrijgekomen. Je doet dit het snelst met stoffer en blik of met de stofzuiger.

Schoorsteenvegen met borstel

De traditionele manier om de schoorsteen te vegen is via het dak. Je kunt hiervoor een speciale veegset aanschaffen. Hierbij krijg je een lange stok met borstel en een touw met kogel en borstel. Plak voordat je begint de opening van de open haard of houtkachel goed af met krantenpapier om roet in de woning te voorkomen. 

Zet je ladder stevig neer tegen het huis en klim het dak op. Laat het touw met kogel langzaam in de schoorsteen zakken en schuur onderweg naar beneden al het roet los. Ga er dan met de stok en borstel doorheen om alles extra schoon te vegen.

Kies het juiste brandhout

Om de schoorsteen schoon te houden is het belangrijk om te kiezen voor het juiste hout. Dit moet altijd goed droog en onbehandeld zijn. Weet je niet zeker of jouw brandhout droog genoeg is? Dan kun je een speciale vochtmeter gebruiken waarmee je in een handomdraai meet of het hout droog genoeg is. Op die manier weet je zeker dat jouw hout goed is voor branding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie