Afbeelding
Foto: Pexels

Minder kilometers sinds corona: toch blijven Nederlanders autoverzekeraar trouw

9 november 2021 om 12:07 Partnercontent

Nederlanders stappen niet zo snel over naar een andere autoverzekeraar. Ook niet als er ergens anders een goedkopere autoverzekering wordt aangeboden. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite onder 1.000 respondenten in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Waarom blijven autoverzekeraars hun huidige autoverzekeraar trouw?

Minder kilometers sinds corona

Het coronavirus houdt ons al bijna twee jaar in de greep. Door de maatregelen werkten veel mensen noodgedwongen thuis. Hoewel er steeds meer wordt versoepeld, zullen veel mensen (gedeeltelijk) thuis blijven werken. Hierdoor maken sommige mensen steeds minder gebruik van de auto. Ongeveer 65 procent van alle Nederlandse autobezitters rijdt minder sinds de coronacrisis. Als autobezitters minder kilometers maken, dan is er ook een stuk minder kans op schade. Verzekeraars berekenen dit door in de premie. Door de verwachte kilometers te verlagen, kunnen mensen gemiddeld 400 euro per jaar besparen op een autoverzekering. Toch maken de meeste Nederlanders geen gebruik van dit voordeel. Ongeveer 96 procent van de respondenten heeft de autoverzekering hetzelfde gelaten sinds corona. Voornamelijk autobezitters in de leeftijd van 18- tot 34 hebben het kilometermarge wél aangepast.

Tevreden over dekking en premie

Nederlanders stappen niet zo snel over naar een andere verzekering omdat ze tevreden zijn met hun huidige autoverzekering. Daarnaast denken veel mensen dat het veel gedoe is om over te stappen naar een andere aanbieder, terwijl de overstap vaak in een paar minuten geregeld is. De autobezitters hoeft alleen maar een vergelijking te maken om direct een overzicht te krijgen van de voordeligste premies. Daarna kunnen zij gelijk opnieuw de auto verzekeren. Als de nieuwe autoverzekering is afgesloten, krijgt de verzekerde per e-mail een bevestiging en de nieuwe polis. Er geldt een 14 dagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze periode is het mogelijk om de verzekering kosteloos te annuleren.

Premies voor autoverzekeringen kunnen behoorlijk verschillen

De hoogte van de premie van de autoverzekering verschilt vaak per aanbieder. Zo kan de dezelfde verzekering bij een andere aanbieder ruim 1.000 euro per jaar goedkoper zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek van een vergelijkingswebsite. Verzekeraars hanteren bepaalde risicoprofielen bij het vaststellen van de premie van de autoverzekering. Hierbij wordt bijvoorbeeld naar de woonplaats van de verzekerde gekeken. In drukke steden zoals Amsterdam en Den Haag is de kans op schade veel groter dan op het platteland in Groningen of Friesland. Daarom betalen automobilisten uit Amsterdam vaak een hogere premie dan automobilisten uit kleine dorpjes. Ook wordt er naar het aantal schadevrije jaren en de leeftijd van de bestuurder gekeken. Jongeren betalen ook een hogere premie. Dat komt omdat jongeren vaker betrokken zijn bij ongevallen. Bij dodelijke ongevallen zijn jongeren zelfs 5 keer zo vaak betrokken dan oudere mensen. Dit risico berekenen de verzekeraars door in de premie van de verzekering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie