Het gebouw van het CJG in Veenendaal
Het gebouw van het CJG in Veenendaal CJG Veenendaal

CJG voert meer de regie in Veenendaal

30 november 2022 om 15:41 Overig

VEENENDAAL Het CJG heeft samen met Save, Samen Veilig Midden Nederland, enkele workshops geven om de gemeenteraad bekend te maken met hun werk. Deze avond kregen de raadsleden een voorbeeld hoe zij een gezin helpen en een kort overzicht van cursussen waarmee het CJG ondersteunt in het opvoeden en opgroeien.

Door Peter Kuijpers

Directeur Paulien van Triest van het Centrum voor Jeugd en Gezin Veenendaal was blij met de grote opkomst en interesse vanuit de politiek voor het CJG. Deze startte als vraagbaak voor opvoeders over opgroeien en opvoeden. Inwoners uit Veenendaal kwamen met korte vragen tot specialistische problemen waarbij het CJG voorheen doorverwees. De laatste twee jaar is dit veranderd en voert zij meer de regie en blijft het hele proces betrokken bij het kind en gezin. De medewerkers werken daarbij steeds meer samen met partners, zoals SAVE. Deze kunnen in een traject begeleiden waarbij het CJG als rode draad een vast aanspreekpunt is.

DIALOOG Verder onderhoudt het Centrum voor Jeugd en Gezin steeds nauwere banden met onder andere huisartsen, GGD en Veens Welzijn. Er is over een weer contact of er ook kinderen zijn die hulp nodig hebben of waarbij het CJG problemen constateert in een gezin waar de WMO wellicht hulp kan bieden. In het onderwijs hebben zij vaste contacten, zodat ook daar de lijnen kort zijn en vragen over een kind of zorgen snel aandacht krijgen. Helaas geeft Van Triest aan dat er altijd kinderen buiten beeld kunnen blijven, maar het CJG staat open voor alle meldingen om met gezinnen de dialoog aan te gaan en waar nodig specialistische hulp aan te bieden. Enkele partijen hadden daarover wel vragen over de kosten, maar dit is een politieke afweging hoeveel het waard is een kind te kunnen helpen.

Het CJG werkt ook steeds meer samen met zorgverleners. Zoals in de Coalitie Kansrijke Start waar zij onder andere met verloskundigen, jeugdverpleegkundigen, kraamzorg, JGZ en Veens Welzijn werken om kwetsbare aanstaande ouders te begeleiden. Dit is een preventieve gezondheidsaanpak, want de eerste 1000 dagen voor een kind vanaf conceptie tot aan de peuterleeftijd vormen het fundament voor de rest van het leven. Door roken en verslaving tot stress, slechte voeding en mishandeling in huis begint een kind al met een achterstand. Landelijk is dit 1 op de 6 kinderen en in Veenendaal 1 op de 8 kinderen. Vanuit het CJG is er regie om kwetsbare zwangeren te begeleiden om te kijken wat nodig is een kind toch een goede start te geven.

CURSUSSEN Heb je kinderen, dan kan het CJG helpen bij een vraag tot een korte cursus bij opvoeden en opgroeien. Zo biedt zij de Triple P cursus, positive parenting program, waarbij ouders vijf bijeenkomsten hebben met oefeningen voor thuis om op een positieve manier naar elkaar te luisteren in een gezin. Of zij kiezen voor de training Pittige Pubers om in twee avonden wat handvatten te krijgen om met je puber om te gaan. In beide gevallen merkt het CJG dat ook de verhalen van andere ‘lotgenoten’ helpen om je eigen situatie in een ander perspectief te zien. De trainingen zijn na de coronaperiode weer opgestart en na bijna honderd aanmeldingen is de eerste negen maanden verwacht zij eind dit jaar nog eens vijftig deelnemers.

Aanmelden kunnen ouders en jongeren zelf doen, of dit gebeurt via een school of huisarts. Zo zijn er voor jeugdigen ook het Gedeeld Verlies om met oefeningen samen aandacht te geven aan een sterfgeval of bij ‘In the Picture’ te leren omgaan met psychische of lichamelijke problemen bij een gezinslid. De KIES-groepen zijn voor kinderen om beter om te gaan met een scheiding en zelfvertrouwen kunnen zij krijgen uit een Sociale vaardigheidstraining. Het CJG werkt vaak in blokken van een aantal weken waar een wachtlijst kan ontstaan voor de volgende training. Van Triest heeft de raadsleden aangegeven dat wanneer zij veel aanmeldingen krijgt, het CJG zoekt of ruimte is voor een extra groep om vast te starten. Een verwijzing is niet nodig, iedereen kan deze informatie op de website van het CJG vinden en inschrijven: www.cjgveenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie