Afbeelding
Foto: Veenvesters

Veenvesters Energiebrigade helpt huurders energie besparen

· leestijd 1 minuut Overig Deel je nieuws

In iets meer dan twee maanden — nog voor de winter — meer dan 1.200 woningen flink energiezuiniger maken. Die uitdaging legde Veenvesters kort geleden voor aan drie aannemingsbedrijven: Weijman, de Variabele en Talen. Sinds begin oktober vormen zij samen de Veenvesters Energiebrigade. Halverwege de operatie zijn de aannemers, Veenvesters en vooral ook de huurders bijzonder enthousiast.

Namens Veenvesters is projectleider Jeroen Koetsier verantwoordelijk voor de Energiebrigade. “Net als alle andere woningcorporaties werken we heel hard aan het verduurzamen van onze woningen. Maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Met de enorm sterk stijgende energiekosten, vonden we dat we iets extra’s moesten doen voor huurders in woningen die voorlopig nog niet worden verduurzaamd. Zo is het idee voor de Energiebrigade ontstaan. We laten onze huurders niet in de kou staan.”

Minder energieverbruik

“We maken de woningen zoveel mogelijk tochtdicht”, legt Jeroen uit. “Waar nodig plaatsen we nieuwe tochtstrips en dichten we naden en kieren. Zo houden huurders de kou buiten en de warmte binnen.” Daarnaast helpt Energiebrigade ook om het energieverbruik terug te dringen. “We ontluchten de verwarming, vullen de cv-ketel bij en brengen radiatorfolie aan”, vertelt Jeroen. “Daardoor kunnen huurders minder energie verbruiken en toch hun huis lekker warm houden.”

Minder tocht en geluid

“Het loopt echt super”, vertelt Robin Kemkes, bedrijfsleider bij Weijman Vastgoedonderhoud. Zijn vakmannen zijn al weken druk op het PWA-park. “Heel druk”, bevestigt Robin. “Tot nu toe doen werkelijk alle huurders mee. Half november hadden we al zo’n 130 huishoudens blij gemaakt.” En blij zijn de huurders echt, want de Energiebrigade helpt ze energie te besparen én zorgt voor meer comfort in huis. Robin: “Wat we het meest terugkrijgen van bewoners is dat ze veel minder tocht maar ook minder geluid van buiten ervaren.”

Veel waardering

Ook Nol Rijken, relatiemanager bij De Variabele is enthousiast. “Onze vakmannen zijn tot nu toe bezig in het Schrijverspark. Ook daar loopt het naar tevredenheid, heel veel bewoners doen mee. Half november stond de teller op 150 huishoudens. De vakmannen zijn heel positief over het contact met de bewoners, ze krijgen veel waardering.” Soms melden huurders ook andere problemen, vertelt Nol. “Die geven wij direct door aan Veenvesters en als het even kan, worden ook die snel opgepakt.”

De vaart erin

De Veenvesters Energiebrigade is (en gaat nog) aan de slag in het Schrijverspark, ’t Hoorntje, het PWA-park, het Rembrandtpark en het Franse Gat. Veenvesters hoopt dat de Energiebrigade de enorme klus voor de feestdagen weet te klaren. “We doen wat we kunnen”, zegt Jeroen Koetsier. “We zijn goed op weg en we houden de vaart erin.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 16 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden