Afbeelding

Een plaggenhut van eekschillersen hun verdwenen broodwinning

8 juli 2022 om 19:25 Overig Deel je nieuws

RHENEN - Boswachter Johan Veenhof (1933-1999) en zijn gezin woonden bij de Koningstafel. Ver van het jachtige leven, op een open plek in het bos aan het eind van een beukenlaan. 

Hier houdt het zandpad op, ook de berg eindigt hier. Zo ver het oog reikt zie je gras, bomen en glinsterend water: de plassen en rivieren van Betuwe en het Land van Maas en Waal.  

Wie hier woont wordt elk etmaal herinnerd aan wat wij mensen zijn: kustbewoners. ‘s Nachts sta je hier oog in oog met de sterren en nevels van de oneindige oceaan die ons omringt. Hier woonden generaties boswachters. De laatste was Johan Veenhof: schrijver, schilder, natuurgids. 

Nu staat er nog een ruïne van de boswachterswoning uit 1840. Gidsen van het Cuneragilde brengen hun gasten elke woensdagavond naar deze plek. Ze kunnen er eindeloos over vertellen. Want op dit hoogste punt van Rhenen is veel gebeurd. De tastbare sporen liggen om je heen.

Johan Veenhof was een boeiende en amusante verteller. Zijn rondleidingen trokken een vast publiek - en er kwamen er steeds meer. Hij bouwde een  veldoventje, om aan het eind van de avond met zijn gasten buiten broodjes te bakken. Gezelligheid troef. 

Veenhof bouwde in het bos ook een plaggenhut. Zoals de hutten van eekschillers, om in te schuilen bij slecht weer. De vervallen resten staan er nog, naast de grillige eiken stobben op hun eeuwenoud wortelstelsel. Monumenten die herinneren aan een verdwenen broodwinning uit een voorbije tijd.

Woensdagavonden in juli en augustus. Reserveren: 06-33362264. Start 19.30 uur. Kosten: € 5 t/m 12 jaar € 2. Pinnen bij de gids. Info: cuneragilde.nl

Foto: Gids Pieter de Vries bij de restanten van de plaggenhut. (Foto: Simone Veldboer)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie