Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Te hoge norm gehanteerd bij verstrekken Veenendaalpas

30 juni 2022 om 12:10 Overig

VEENENDAAL Heeft iedereen die de energietoeslag heeft ontvangen hier wel recht op? En dan is er ook nog een groep inwoners die tweemaal de energietoeslag heeft ontvangen. Het college heeft de raad geïnformeerd over de verschillende problemen die zijn opgetreden in het uitbetalen van deze tegemoetkoming in de kosten in Veenendaal.

,,Op 28 april is de energietoeslag uitbetaald aan inwoners die een bijstandsuitkering, IOAW/IOAZ of een AIO-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank ontvangen. Inwoners die geen van bovenstaande uitkeringen ontvangen, maar wel een laag inkomen hebben, konden vanaf 16 mei de energietoeslag aanvragen via de Veenendaalpas of op GezondVerzekerd.nl”, meldt het college. De gemeente heeft in haar Integrale Verordening Sociaal Domein Veenendaal vastgelegd dat inwoners met een inkomen tot en met 120 procent van de bijstandsnorm en voldoen aan de overige voorwaarden recht hebben op de Veenendaalpas. Een maand nadat de pashouders de energietoeslag konden aanvragen, kwamen de problemen naar voren.

INKOMENSNORM Veenendaal heeft vanaf januari dit jaar een te hoge norm gehanteerd voor het verstrekken van de pas. ,,Dit verschil heeft te maken met inclusief of exclusief vakantiegeld. Deze norm is direct gecorrigeerd en alle aanvragen die beoordeeld zijn na 15 juni zijn met de correcte normen beoordeeld. Het is echter mogelijk dat er inwoners zijn die een Veenendaalpas onterecht toegekend hebben gekregen tussen 1 januari 2022 en 15 juni 2022. We zijn momenteel aan het onderzoeken om hoeveel mensen dit gaat en welke consequenties dit heeft. Naar verwachting gaat het om een klein aantal inwoners.” De gemeente geeft nu nog niet aan wat die consequenties verder inhouden, alleen dat zij deze meeneemt in haar financiën.

DUBBEL En dan is er ook nog een groep die tweemaal de energietoeslag heeft ontvangen. ,,Helaas is er bij de voorbereiding van de betaling aan een tweede groep inwoners een technische handeling niet uitgevoerd, waardoor 128 inwoners die de energietoeslag op 13 juni hadden ontvangen, deze op 16 juni nogmaals ontvingen. Een aantal inwoners heeft ons hierover vrijdag 17 juni telefonisch benaderd. Op basis van deze signalen hebben we direct actie ondernomen”, vervolgt B&W. De eerste groep stond in een bestand opgenomen om te voorkomen dat zij bij een volgende ronde opnieuw een energietoeslag zouden krijgen. Omdat de controle hier misliep kregen zij bij de volgende uitbetalingsronde opnieuw de toeslag uitgekeerd.

TERUGBETALEN Het bureau dat de aanvragen toetst en uitbetalingen regelt is extra alert dat zijde noodzakelijke handeling nu wel uitvoert. En werkt aan een technische update waarbij dit verplicht is het systeem staat. Veenendaal heeft de 128 inwoners benaderd: ,,In een brief maken we onze excuses voor de fout die is gemaakt. Aangezien men recht heeft op één keer de energietoeslag, zal de tweede betaling wel terugbetaald moeten worden. In de brief leggen we uit hoe inwoners dit kunnen doen. Indien dit lastig is, wordt samen met de inwoners gekeken naar een passende oplossing”, aldus het college. Zij gaat er wel vanuit dat de mensen het teveel uitbetaalde bedrag zullen terugbetalen.

door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie