Burgemeester Kats is van mening dat de stream van Nicky Romero (foto) ook heeft bijgedragen aan meer rust op straat.
Burgemeester Kats is van mening dat de stream van Nicky Romero (foto) ook heeft bijgedragen aan meer rust op straat. Kevin Canales

Politieteamchef: ‘In grote lijnen zijn we tevreden over verloop jaarwisseling in Veenendaal’

20 januari 2022 om 15:29 Overig

VEENENDAAL Teamchef Jan Verbeek van de politie en burgemeester Gert-Jan Kats kijken terug op de afgelopen jaarwisseling. ,,In grote lijnen zijn we tevreden over het verloop’’, laat de teamchef weten.

door Peter Kuijpers

,,Het hoofddoel voor de politie was te zorgen dat alle hulpverleners voldoende bescherming hadden. En er hebben zich geen situaties voorgedaan waarin ze hun werk niet hebben kunnen doen. Ook was er verder geen echte ordeverstoring. Het was een prima dienst in Veenendaal”, aldus Verbeek. 

ACHTERBERG Burgemeester Kats onderschrijft dit, maar kijkt wel nog naar de situatie in Achterberg: ,,Hier waren ook jongeren uit Veenendaal bij aanwezig.’’ Er was een auto in brand gestoken en de ME moest daar de brandweer helpen een menigte op afstand te houden. 

Veenendaal had voor één locatie waar vaker vernielingen plaatsvonden een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Maar hier bleef het verder rustig. Wel is in de gemeente ongeveer voor 16.000 euro aan schade ontstaan van met name vernielde verkeersborden en prullenbakken.

JONGE KINDEREN Het vuurwerk in Veenendaal was vergelijkbaar met andere steden. ,,Hier hebben we op Oudjaarsavond amper aandacht aan kunnen geven. Wel is jeugd aangetroffen met vuurwerk. En daarbij viel op dat het vrij zwaar vuurwerk was bij jonge kinderen, vanaf een jaar of tien. Hoewel het die avond geen focuspunt was, hebben we dit wel mee kunnen pakken.”

,,Het was vrij laat dat deze kinderen zijn gezien, daarover hebben we met de ouders een gesprek gehad. Belangrijk blijft dat een eerste contact met de politie positief is”, stelt Verbeek. ,,Veel wijkagenten hadden dienst en die kennen de jeugd. En de ouders snappen toch ook het gevaar. Vuurwerk blijft vrij makkelijk te koop in landen om ons heen, dus dit blijft wel een aandachtspunt.”

‘INGEWIKKELD’ De burgemeester deelt zijn zorgen rondom het vuurwerk. ,,Er was met name afgesproken dat de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling er wel meer aandacht was voor het vuurwerkverbod. Zelf heb ik ook gehoord dat er al veel en vooral hard vuurwerk was. Het blijft lastig om daarbij op heterdaad iemand te betrappen. En we kunnen de jongeren niet laten aanhouden en fouilleren. Het is ingewikkeld om aan te pakken”, aldus Kats.

,,De veiligheid, vooral voor wie het afsteekt, is voor ons ook belangrijk. Wanneer het ziekenhuis al vol is en iemand heeft een vuurwerkongeval, kunnen de gevolgen voor deze persoon verstrekkend zijn. Maar met de verkoop in omliggende landen blijft het ingewikkeld’’, besluit Gert-Jan Kats. Hij was wel van mening dat de inzet van de stream van Nicky Romero mede geholpen heeft voor meer rust op straat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie