Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

Slavenarbeid in Veenendaal

22 maart 2023 om 08:36 Opinie

VEENENDAAL Slavenarbeid. Komt dat nog voor in Veenendaal? De medewerkers van het streekvervoer staken weliswaar en ook het personeel van Lantor aan het Verlaat heeft het werk neergelegd. Maar slavenarbeid gaat wat ver om hun werkgevers van te betichten. Nee, ik heb het in dit geval over onze eigen Gemeente Veenendaal. In een vlaag van verstandsverbijstering óf bezuinigingsdrift had de gemeente in al haar wijsheid besloten op verkiezingsdag nog maar met één in plaats van twee stembureauteams per kieslokaal te werken. ‘s Avonds aangevuld met enkele tellers. En dat niet in een comfortabel verwarmd raadhuis, maar bijvoorbeeld in een ijskoude gymzaal. 

Stembureaupersoneel draaide hier tegen presentgeld - minder dan minimumloon - een dienst van 7 uur ‘s ochtends tot na enen ‘s nachts. Ofwel een shift van 18 uur met maximaal 3,5 uur pauze. Stembureauvoorzitters waren soms nóg langer in touw en sommige stembureauleden hadden slechts één pauze. In die ene pauze moesten lunch én avondeten tegelijkertijd worden gepropt. En als er nu een hapje klaarstond - in Arnhem kreeg stembureaubezóek zelfs soep - of desnoods dat er pizza’s bezorgd werden dan zou het nog enigszins te pruimen zijn. Maar dat was teveel gevraagd in Veenendaal.  

De arbeidstijdenwet schrijft voor dat iedereen na 5,5 uur werk recht heeft op een half uur pauze. Op het stembureau werd door sommigen tien uur aan één stuk gewerkt zonder één minuut pauze. Een dienst mag maximaal 12 uur duren. In Veenendaal anderhalf keer zo lang. En dan wacht ‘s avonds een belangrijke taak, waarbij nauwgezet stemmen geteld moeten worden. Voor de democratie is het van belang dat écht iedere stem telt. Maar als de stembureauploeg al vijftien uur in touw is, kun je wachten op fouten. Dit vraagt dan weer om hertellingen waardoor het hele proces nog langer duurt. Oh ja, daarna bleek het ontmantelen van het stemlokaal, de kieshokjes en ‘afstorten’ van de stempassen en stembiljetten ook nog onverwacht tot de taak van het stembureaulid te horen.

Was het dan alleen kommer en kwel op verkiezingsdag vorige week? Nee zeker niet. De opkomst was geweldig. De sfeer - in ieder geval in ‘mijn’ stemlokaal - top en de democratie leefde als vanouds. Een goed werkgever trakteert zijn personeel na een onmogelijke krachtsinspanning vaak op een bonus. Ik ben heel benieuwd waarmee Gemeente Veenendaal alsnog over de brug komt.

Reageren? Mail dan naar veensteken@streekverkenner.nl 

Jurgen Hillaert
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie