Afbeelding
Veenendaal Waait Mee

Ingezonden brief: Stop met het overdrijven van de nadelen van windturbines

24 januari 2022 om 16:17 Opinie

VEENENDAAL Het is jammer dat er zo geklaagd wordt over windturbines. Samen met zonnepanelen vormen ze nu de beste energiebronnen voor mens en milieu. En natuurlijk zijn er ook nadelen. Dat is met bijna alles wat de moderne mens maakt. Mensen hoor je nooit klagen over auto’s of verkeer op de snelweg. En dat is van een andere orde dan soms wat ongemak van windturbines. Want honderden doden per jaar en duizenden zwaargewonden. Maar daar zijn we aan gewend. Tot het dichtbij komt.

We moeten nu kiezen tussen milieuvriendelijke energie, die vrij kleinschalig is en naar de menselijke maat, of kernenergie. Een ramp zoals bij Tsjernobyl en Fukushima zou tot gevolg hebben dat half Nederland geëvacueerd moet worden. En in ieder geval zullen we ook het hoog radioactief afval 1000 jaar of meer in een oude mijn in Limburg (of in een gebouw in Ede…) moeten opslaan.

Hebben we nou echt last van windturbines? Niet van die in Ede, zeker niet meer dan van het verkeer en daar zijn we ook aan gewend. Veenendaal kan niet blijven communiceren milieuvriendelijk te willen zijn en de energievoorziening in andermans tuinen of gemeentes te laten opwekken. Er moet nu echt verantwoordelijkheid worden genomen. En burgers moeten ophouden met de nadelen te overdrijven.

Over 50 jaar denkt men betere oplossingen voor de energievoorziening te hebben. Onze kleinkinderen zullen blij zijn dat de windturbines dan overbodig zijn. Net zoals het gevaarlijke en ongezonde delven van kolen ooit overbodig en voorbij was.

R. van Soest, Veenendaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie