Afbeelding
BDUmedia
Column

Winnen

21 oktober 2021 om 13:04 Opinie

VEENENDAAL Wint u weleens wat? Ik zelden. Logisch, want ik doe nooit mee aan loterijen, stuur geen oplossingen in en neem geen deel aan sloganwedstrijden. Ik koop wel eens een lot voor een goed doel, maar wacht de trekking dan niet af. Met loterijen die met miljoenenprijzen te koop lopen heb ik principieel niets. Daarmee storten ze mensen makkelijk in het ongeluk. 

Ooit stuurde ik tien klinkende slogans in voor Max Havelaarkoffie. Iemand anders won met in mijn ogen een slap bakkie. Maar dat is natuurlijk eigendunk. Net als toen ik ervan overtuigd was dat ik het winnende gedichtje instuurde bij de ANWB, over onze oude Saab cabrio. Hoe ging het ook alweer? Het begon met ‘Dakloos ben je het allermooiste’. Geen prijs en over de uitslag kon niet worden gecorrespondeerd. 

Maar nu is toch afgelopen donderdag, op de dag van de officiële opening van ons nieuwe gebouw, bekendgemaakt dat dit gebouw is genomineerd voor de ‘ARC21 interieur award’! Een belangrijke architectuurprijs. Er zijn nog twee andere genomineerden: Het Bonnefanten Museum in Maastricht en het kantoor van een interieurarchitect in Antwerpen, die zijn eigen nieuwe kantoor heeft ontworpen. Het schijnt al zoveel eer te zijn om tot de drie genomineerden te behoren, dat je daarmee al gewonnen hebt. Toch hoop ik dat de jury De Rijnpost leest, zodat zij kennisneemt van het volgende: 

‘Geachte jury, ik weet dat kiezen uit drie razend moeilijk kan zijn, daarom heb ik een tip voor u: wij zijn zo blij met ons nieuwe gebouw, de kleurkeuze, de ruimte, de harmonische uitstraling, het licht door de zaagtanddaken, de transparante lokalen, de leerpleinen die volop worden gebruikt, het aangename binnenklimaat, de akoestiek in het grote atrium, het idee van een Italiaans dorpsplein waar iedereen overal vandaan met iedereen kan communiceren, de mooie materialen, het hergebruik van delen van de constructie van het oude gebouw, dat ik als ik u was, het wel wist. En ik weet zeker dat de leerlingen die het gebouw dagelijks gebruiken, dat helemaal met mij eens zijn. Evenals de vele bezoekers tijdens de opening, de ‘oh’s’ en ‘ah’s’ waren niet van de lucht. Onze eigen leerlingen hebben de bezoekers met trots zelf rondgeleid. Ik heb er trouwens geen bezwaar tegen als u delen van de tekst hierboven gebruikt voor het juryrapport. Wellicht kunt u er dan zelf de meer technische termen aan de hand van uw criteria aan toevoegen (synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Op basis van de criteria innovatie, duurzaamheid, en het welzijn van de gebruiker) maar desgevraagd ben ik ook bereid daarover tekst te leveren.’

Ik geef toe, dit lijkt een beetje op de eigendunk van de slogans voor Max Havelaar en het rijmpje voor de ANWB. Maar ik pleit nu voor de prestaties van anderen. Van Loes de architecte en Odette de interieurarchitecte. En stiekem vind ik dat, als we winnen, ik eindelijk ook weer eens iets gewonnen heb.

door Willem de Vos, rector CLV

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie