Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Pixabay

Gemeente Veenendaal: meer ruimte nodig voor nieuwe bouwprojecten

2 juni 2023 om 17:05 Nieuwbouw

VEENENDAAL Het kunnen bouwen van voldoende nieuwe woningen blijft voor de gemeente de uitdaging in haar Projectenboek. Zij kijkt hierin terug op het voorgaande jaar, maar stelt tevens een aantal speerpunten voor dit jaar en daarna. Door hoge bouwkosten starten niet alle ontwikkelaarssnel met bouwen en op het elektriciteitsnet zijn niet alle gewenste aansluitingen mogelijk.

Veenendaal heeft geconstateerd dat er het afgelopen jaar minder woningen zijn opgeleverd dan verwacht. Maar ziet dit als een beperkte vertraging. De gemeente kijkt in haar Projectenboek kort terug op wat vorig jaar gepland was. Vooral de Oekraïne-oorlog heeft daarin ook voor Veense projecten impact met een stijging van de bouwkosten. Enkele zijn wel afgerond en de gemeente zag startmomenten van de bouw bij Brouwerspoort, Lindewijck en in Groenpoort, in Veenendaal-oost. Binnen de woningmarkt zijn er delen waar minder vraag is en de gemeente denkt dat dit met name komt door ook de stijgende rente, waardoor huizen niet voor iedereen betaalbaar zijn.

BEPERKT

Veenendaal heeft niet veel ruimte meer voor veel extra nieuwe huizen. ,,Ondanks dat de prijzen op de woningmarkt aan het afkoelen zijn, blijft de feitelijke vraag naar woningen hoog. Er is sprake van een tekort aan woningen en de verwachting is dat de vraag alleen maar verder toeneemt. Op de korte termijn kunnen in Veenendaal nog voldoende woningen worden toegevoegd. Dit aanbod is echter beperkt, waardoor het noodzakelijk blijft om nieuwe harde planvoorraad toe te voegen”, aldus de gemeente. Het gaat dan om plannen die wettelijk zijn afgerond om te kunnen gaan bouwen. Het duurt echter ook enige tijd voor een woning is gerealiseerd.

MOEIZAAM

De gemeente wil uit haar Projectenboek blijven investeren in woningbouw, maar ziet dat het elektriciteitsnet niet alles aankan. Wel nieuwe woningen, maar dan geen laadpalen. ,,Dit neemt niet weg dat we zien dat sommige projecten moeizamer verlopen vanwege verschillende omstandigheden. Met name bij grote appartementencomplexen komen diverse uitdagingen bij elkaar. Gebiedsontwikkeling vraagt hoe dan ook om een lange adem.” Zo wil Veenendaal de milieuhinderlijke bedrijven verplaatsen uit Het Ambacht om hier woningbouw mogelijk te maken. Het college wil dat vertrekkende bedrijven eerst de grond aanbieden aan de gemeente.

WONINGBOUWIMPULS

Wethouder Engbert Stroobosscher heeft aangegeven dat Veenendaal hiermee ongewenste ontwikkelingen kan voorkomen. En dat de gemeente dan tevens de doelen kan halen waarvoor zij geld krijgt uit de woningbouwimpuls van het rijk. ,,Het rijk en ook provincie zetten weer volop in op de woningmarkt. En er zijn middelen toegekend voor Het Ambacht. Met inzet van het fonds kunnen bestaande problemen worden opgelost en ontstaat ruimte voor nieuwe woningbouw en vergroening.” Het Projectenboek dat nu aan de raad is gepresenteerd heeft een doorkijk in nieuwe projecten. ,,Concluderend kan gesteld worden dat veel voortgang is geboekt.”

ONTWIKKELINGEN

Veenendaal kijkt naast Het Ambacht onder andere naar ontwikkelingen bij Trivium tot projecten in Veenendaal-oost, Brouwerspoort, de 1ste Melmseweg, Pionierskwartier, Lindewijck en bij de brandweer en omgeving van het Stationskwartier. Maar ook bij Seats & Sofa’s, de Tuinstraat, het Franse Gat en Ritmeesterkwartier. Met tussentijdse winstneming wil Veenendaal 2,5 miljoen euro in haar reserve voor grondexploitaties storten en hier bijna 35.000 euro uithalen voor complexen die minder opbrachten. Verder krijgt de raad nog enkele voorstellen voor het storten en geld beschikbaar stellen voor nieuwe bouwactiviteiten.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie