Archieffoto
Archieffoto Pieter Vane

Bouw- en sloopveiligheid nu ook vastgelegd in beleid

4 juli 2022 om 09:28 Nieuwbouw

VEENENDAAL Een veiligheidsplan bij bouw- en sloopwerkzaamheden is in Veenendaal verplicht bij projecten. Landelijk geldt er een richtlijn, maar de gemeente hecht grote waarde aan de veiligheid. Het college heeft besloten de richtlijn als beleid vast te stellen voor werk in Veenendaal.

,,Bouw- en ook sloopveiligheid is een onderdeel in het werk van bouwtoezicht dat steeds meer aandacht vraagt. We bouwen steeds meer in de drukke en complexe bestaande omgeving, waardoor het een steeds grotere opgave vormt dit op een veilige en verantwoorde wijze te doen. Het Bouwbesluit 2012 vereist weliswaar een bouw- en sloopveiligheidsplan, maar vormt geen toetsings-of afwegingskader voor dit plan”, stelt de gemeente. ,,We besluiten nu dat we de nationale richtlijn van toepassing vaststellen in Veenendaal. Het is een landelijke richtlijn, maar wij menen dat de veiligheid ermee gediend is dat bouwmaatschappijen zich hier aan houden”, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit.

VEILIGHEIDSPLAN Door het vaststellen van deze beleidsregels vormt de landelijke richtlijnbouw- en sloopveiligheid van de Vereniging Bouw- en Woningstoezicht Nederland nu het toetsingskader bij omgevingsvergunningaanvragen. Dit kader geldt voor zowel de activiteit bouwen en slopen als bij vergunningsvrije bouw- en sloopwerkzaamheden. ,,Voordat bouwactiviteiten gaan plaatsvinden moet dan een veiligheidsplan overlegd worden. Bij grotere bouwactiviteiten was dit al geregeld, denk bijvoorbeeld bij de inrichting van het Stadsstrand. Met het vaststellen van de beleidsregel stellen wij dat dit voortaan bij alle plannen geregeld moet zijn.”

BEOORDELEN Door de richtlijn vast te stellen als beleid geeft dit de opdrachtgevers en uitvoerders duidelijkheid en uniformiteit in het veilig bouwen en slopen. ,,Mochten er wijzigingen komen in de landelijke richtlijnen, dan kunnen wij deze in ons dynamische beleid direct opnemen”, besluit de wethouder. De nieuwe regel in Veenendaal ziet toe op de veiligheid bij bouwen en slopen in de omgeving van het project. De veiligheid tijdens het bouwen was al geregeld in Arbo wet- en regelgeving. Veenendaal zal voortaan aanvragen voor een omgevingsactiviteit dan ook mede gaan beoordelen op het veiligheidsplan en de geluid-, trilling- en stofhinder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie