Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Pixabay.com

Gemeente kijkt ook naar woningbouw bij station Veenendaal Centrum

24 januari 2022 om 12:43 Nieuwbouw

VEENENDAAL Meer woningen in de buurt van stations bouwen. De gemeente kwam eerder al met nieuwe plannen bij station Veenendaal-West, maar ook bij het station in het centrum is in 2018 al nagedacht over een bouwplan. Gesteund door provinciaal beleid en met een lagere norm voor parkeren stelt het college de raad voor hier nieuwe kaders voor woningbouw vast te stellen.

door Peter Kuijpers

,,Veenendaal heeft woningen nodig. We moeten proberen iedereen een dak boven hun hoofd te geven. En we kunnen deze locatie ontwikkelen tot een mooie woonomgeving voor iedereen’’, meent wethouder Engbert Stroobosscher. 

115 WOONEENHEDEN Met de woningnood en enkele aanpassingen in de normen, denken de ontwikkelende partijen meer woningen te kunnen bouwen. En tevens aan te kunnen sluiten bij het nieuwe gemeentelijke beleid. ,,Eerder dachten we aan zeventig, maar nu kunnen we tot 115 wooneenheden bouwen.’’ 

De bouw past aansluitend aan appartementencomplex De Geerhof tot aan het fietstunneltje. Wel denkt Veenendaal aan het loslaten van bouwhoogten. Het is dicht bij het station, waardoor een hoger accent past, en ook naast het fietstunneltje passen meer bouwlagen.

HOOGTE-ACCENTEN ,,Het gebouw kan aansluitend aan het bestaande complex bestaan uit tien lagen. En dan loopt dit richting de fietstunnel trapsgewijs af en gaat het daar omhoog naar zeven lagen.’’ Daartussen denkt de gemeente aan een trapsgewijs of bloksgewijze bouwhoogte. Hiermee kan zij meer woningen realiseren om de druk op de woningmarkt in Veenendaal verder te verlichten. 

(Artikel gaat verder onder de foto.)


Een visualisatie van ontwikkelaar ROQ Vastgoed - ROQ Vastgoed

,,Voor het parkeren denken we aan een oplossing aan de westzijde van de tunnel. Dus expres apart parkeren in een groene parkinrichting en dan een stukje wandelen over een voetgangersbrug naar de woning.’’ Juist door de locatie tussen de spoorlijn en ‘t Goeie Spoor meent de gemeente dat hier een bijzonder gebouw past. Ook het Rembrandt College aan de overzijde van het spoor heeft een andere architectuur dan de woningen in de directe omgeving.

APPARTEMENTENMIX Naast het groene parkeerterrein ziet het college graag dakterrassen en daktuinen voor voldoende groen. Het nieuwe wooncomplex kan een mix aan appartementen krijgen. ,,Het liefst zien we hier minimaal driekamerappartementen, ook geschikt voor éénpersoonshuishoudens en appartementen voor senioren’’, besluit Stroobosscher. 

Deze kleine eenheden, middelgrote en grotere appartementen met buitenruimte zijn dan zowel voor jongeren, starters en ouderen geschikt wanneer deze levensloopbestendig gebouwd zijn. Wel moeten de ontwikkelaars rekening houden met het bouwen van energieneutraal of energie opleverde woningen. En tevens met het geluid van de weg en het spoor, en ook dat het gebouw van alle zijden zichtbaar zal zijn. De gemeente ziet graag een kwalitatief hoogwaardig beeld. Voor reizigers van het spoor is dit een entree naar Veenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie