Een recente foto van de ontwikkelingen in de Elster Buitenwaarden.
Een recente foto van de ontwikkelingen in de Elster Buitenwaarden. Floris van der Spek

Zorgen over voortgang in Elster Buitenwaarden: ‘Zandwinplas niet verkleinen’

1 juni 2023 om 07:13 Natuur en milieu

ELST Zo’n vijftien aanwonenden van de Elster Buitenwaarden kwamen vorige week samen in Het Bestegoed te Elst, om te praten met de provincie over hun zorgen over de wijze van uitvoering van de werkzaamheden in de Elster Buitenwaarden. Projectleider Martin de Haan gaf uitleg maar kon niet voorkomen dat er een tweede overleg komt om de door de bewoners gesignaleerde problemen te bespreken en op te lossen. 

De bezwaren van de bewoners spitsen zich toe op vier punten: privacy en veiligheid, de verkeerssituatie, maar ook op de ontwikkeling van natuurwaarden. Aanwonenden vinden dat de uitkijkplekken (met tijdelijk geplaatste voorziening) niet goed gesitueerd zijn omdat er daarmee in hun tuinen en huizen gekeken kan worden.

ZANDWINPLAS

Ook waarschuwen aanwonenden voor de aansluiting van de wandelroutes op de parkeerplek en de in hun ogen gevaarlijke verkeerssituatie die daardoor zal ontstaan. Tenslotte wijst aanwonende Han van Staveren erop dat het kleiner maken van de zandwinplas (van 7,5 ha naar 2,5 ha) niet ten goede komt aan het bereiken van de natuurdoelen.

VISAREND

,,Het verondiepen van de zandwinplas is prima, maar het verkleinen niet. Er is bij de plas al regelmatig een visarend gezien. In een grote plas kunnen ook grotere vissen tot volwassenheid komen. Dat is goed voor de visarend. Daar komt bij dat een kleinere plas ook sneller dichtgroeit en verland. Het dreigt moeras te worden. Maak daarom de zandwinplas wel ondieper, (twee tot drie meter in plaats van de huidige twintig meter) maar niet kleiner.”

De huidige zandwinplas is ook historisch erfgoed, handhaaf dat

Floris van der Spek valt hem bij: ,,De huidige zandwinplas is ook historisch erfgoed, handhaaf dat.” De aanwonenden zijn blij met het prachtige natuurgebied dat er voor hun huis aan het ontstaan is, en tevreden dat de uiterwaarden beter toegankelijk worden voor wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ze zijn ronduit ontevreden over de gebrekkige communicatie en willen gehoor voor hun opmerkingen. Dus moet er op korte termijn nieuw overleg komen. Maar dan wel met de gemeente en met het Utrechts Landschap erbij, om tot goede afspraken te komen. Projectleider Martin de Haan beloofde snel een nieuw overleg in te plannen.

Van der Spek, namens de groep kritisch meedenken bewoners van Elst Oost, meldde al eerder: ,,Wij zijn nu ongeveer vijf jaar verder en zien dat binnen korte tijd werkzaamheden grote hoeveelheden grond zijn opgegraven door aanpassingen van het originele plan. Er zijn toch erg veel vogels aan het broeden en als al de grond verplaatst moet gaan worden zou dat een negatieve invloed kunnen hebben op de natuur.”

Sander van Opstal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie