De Rhenense agrariër Frans van Laar, bestuurder van LTO-Gelderse Vallei.
De Rhenense agrariër Frans van Laar, bestuurder van LTO-Gelderse Vallei. PR

Praten over stikstof in Rhenen: ‘Er komt heel veel op de agrariërs af, hun toekomst is erg onzeker’

25 januari 2023 om 10:53 Natuur en milieu

RHENEN Agrariër Frans van Laar is bestuurslid van de LTO Gelderse Vallei. Hij is één van de sprekers op de stikstofbijeenkomst op donderdag 26 januari in De Vlam aan de Beukenlaan 2. Van Laar boert aan de Weteringsteeg 46 in Rhenen. Hij vertelt zijn kijk op de discussie.

door Sander van Opstal

Wat is jouw beeld van de stikstofproblematiek? 

,,Het stikstofprobleem is een volledig papieren probleem, want als je naar de staat van de natuur kijkt, is die zelfs goed volgens de kenners in Den Haag. Ook is er niks mis met de productie van vee voor de export. Veel producten die in Nederland niet gegeten worden, komen door export toch goed terecht. Nederlanders willen niet alles eten en in andere landen weer wel, door export worden ze toch benut. Omgekeerd, de soja, waar Johan Vollenbroek (één van de andere sprekers, red.) het over heeft en die hij voor menselijke consumptie wil inzetten, is van mindere kwaliteit en daarom niet hiervoor geschikt. Zelfs als Nederland haar export stopt en iedereen vegetarisch gaat eten, kan de Nederlandse landbouw de Nederlandse bevolking niet voeden. Het belang van de agrarische sector is veel groter dan veel mensen weten. Op iedere boer zijn er tien fulltimebanen in het agrocomplex. Het totale aantal fulltimebanen in het agrocomplex is 640.000, terwijl de bouw ongeveer 332.000 banen heeft.”

Welke kant moet het op volgens jou? 

,,De winsten van de landbouw komen nu nog te veel hogerop in de keten en met name bij de supermarkten terecht. Dat is niet evenwichtig. De winstmarge voor de boer moet groter worden. We zouden een label kunnen instellen: ‘Geproduceerd in Nederland’, zodat de consument beter weet wat hij koopt. Zo’n label is een kwaliteitsmerk waardoor mensen ook eerder bereid zullen zijn om wat meer voor hun voedsel te betalen. Door de subsidie op landbouwproducten zijn de mensen er veel te veel gewend aan geraakt om weinig geld voor goed voedsel te betalen.” 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Volgens Van Laar is het belang van de agrarische sector veel groter dan velen denken. - Gemeente Leusden

En het Binnenveld, hoe ziet de toekomst daar eruit? 

,,Die veronderstelde achteruitgang van de natuur in het Binnenveld zien wij anders: de stand van de weidevogels is goed, vooral in de hooilanden, daar letten wij op en daar doen we moeite voor. Ook de situatie van het oppervlaktewater is volgens het waterschap goed. Boeren blijven nodig voor het landschap en voor de natuur. Maar vooral voor de productie van goed voedsel. Het aantal boeren in het Binnenveld neemt voortdurend af, dat heeft onderhand zijn ondergrens wel bereikt. We kijken met zorg naar het gebiedsproces Binnenveld. De overheid maar ook de bureaus als WING luisteren niet goed genoeg naar de inbreng van de boeren. Er wordt veel te veel gepraat óver inplaats van mét de boeren. Dat moet veranderen. Daarom hebben we in het Binnenveld een gebiedscoöperatie gestart. Wij zijn van plan om met een totaalplan voor het Binnenveld te komen. Dat worden acties op het gebied van stikstof, energie, natuur en woningbouw.”

Tot slot: ,,Wees zuinig op het Binnenveld zoals het is. Er komt heel veel op de agrariërs af, hun toekomst is erg onzeker, en vooral die van de PAS-melders. De behandeling van de PAS-melders is heel oneerlijk. Dat moet met spoed en zonder haperen rechtgezet worden. De onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf is heel zwaar en dat mag niet langer duren.” Ondernemers met PAS-meldingen waren tijdens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vrijgesteld van de vergunningsplicht vanwege een beperkte stikstofdepositie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie