Jan laat zien hoe druk de bijen al geweest zijn
Jan laat zien hoe druk de bijen al geweest zijn Co Keulstra

Grote bijenstal voor Buitenzorg

22 mei 2022 om 12:00 Natuur en milieu

VEENENDAAL De officiële opening van een grote bijenstal bij Dierenpark Dragonder van Stichting Buitenzorg vond afgelopen zaterdag plaats. De stal, met alle attributen geschikt voor zwermen bijen, is gemaakt door Buitenzorg vrijwilliger Jan Beijer. Jan is al vijftien jaar vrijwilliger en als timmerman heeft hij al veel betekend voor de stichting. Jan zit al dertig jaar in de ‘bijen’ en heeft de smaak te pakken gekregen van zijn vriend Kees van Holland, de bekende imker.

Door Co Keulstra

,,Thuis op de Sparrenlaan heb ik ook een bijenstal staan, maar zomers gaan mijn bijen naar fruittelers en naar de heide”, vertelt Jan. In afwachting van de opening zitten we even te praten onder het genot van koffie en bijentaart. ,,Het is een interessante hobby. Als je erin verdiept, kom je tot verrassende ontdekkingen. Mijn vrouw Joke maakt de honing, doet ze in potjes en verkoopt ze aan vaste klanten.’’

AANGEBODEN ,,Het is mooi om ergens buiten een bijenstalletje te hebben. Ik heb zelf aangeboden om hier een bijenstal te bouwen. Ik ben vijf maanden bezig geweest en het is nu klaar. Ik kreeg hulp van cliënt Erik Nooy, die heeft me al die tijd bijgestaan. De materialen zijn gesponsord door Harry Hardeman, Henken sierbestrating en Bouwbedrijf Maarssen. Ondernemers die hart hebben voor Buitenzorg. Buitenzorg heeft nu zeven bijenkasten en kan de honing zelf verkopen aan klanten die hier komen om koffie te drinken of te lunchen. Ze hebben zelfs een eigen etiket Ik heb een kast gemaakt die helemaal open kan, zodat de mensen binnen in de bijenkast kunnen kijken.”

Je krijgt er veel voor terug van de cliëntenJan is 76 jaar. Als hij straks niet meer naar de fruittelers kan met zijn bijen, gaat hij de bijenstal van Buitenzorg verzorgen. Jan houdt niet zo van al die aandacht, maar werd toch even naar voren gehaald door voorzitter Gerrit van de Weerd en kreeg een woord als dank. Ook werd hij in de bloemetjes gezet door Martine, de vrijwilligerscoördinator. En van zijn vrouw Joke kreeg hij een mooi fotoboek met foto’s van het hele proces van het bouwen van de bijenstal. ,,Ik ben tijdens mijn werkzame leven timmerman geweest”, vervolgt Jan. ,,Heb al veel voor Buitenzorg mogen bouwen, van kippenhok tot tuinhuisje voor de tuinspullen en dan nu deze bijenstal met een educatieruimte. Ik doe het graag voor Buitenzorg, je krijgt er veel voor terug van de cliënten.”

UITBREIDEN Voorzitter Van de Weerd tenslotte: ,,Tijdens de coronapandemie zijn we twee jaar achteropgeraakt. Nu kunnen we weer plannen maken om hier uit te breiden. We zijn nog lang niet klaar. We gaan de dagbesteding uitbreiden en iedereen met ideeën daartoe is welkom. De renovatie van het tuincomplex aan het Ruiseveen staat op het programma, daartoe zoeken we nog fondsen. Zo blijven we innoveren en zoeken naar activiteiten voor de dagbesteding van onze doelgroep.

Jan opent de bijenkast met de officiële sleutel.
Jan onthult de bijen plaquette
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie