Afbeelding
Joop Touw / BDU

Veenendaal kiest voor lokale bestrijding eikenprocessierups

16 mei 2022 om 10:15 Natuur en milieu

VEENENDAAL De gemeente is al weer begonnen met preventieve maatregelen tegen de eikenprocessierups. Daarnaast voorziet zij echter wel mogelijke overlast, wanneer de rupsen hun brandharen gaan verliezen. Deze veroorzaken ieder jaar veel last, omdat ze veel jeuk geven, wanneer ze op de huid terecht komen.

door Peter Kuijpers

Veenendaal heeft daarom opnieuw gekozen voor een preventieve en curatieve bestrijding van de eikenprocessierups. ,,Wij willen het bestrijden van de eikenprocessierups graag laten doen door de lokale partij die dit ook vorig jaar goed heeft gedaan. Juist omdat Van Donselaar Boom- en Landschapsverzorging lokaal werkt, kennen zij de hotspots van de overlast. Hiermee hebben we een goede preventie en bestrijding die alleen maar ten goede komt aan de volksgezondheid. De gemeente moet bij opdrachten die meer kosten dan 50.000 euro dit meervoudig onderhands aanbieden, maar we willen nu afwijken van dit aanbestedingsbeleid’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit.

Mogelijk kan Veenendaal wel onder deze kosten blijven, maar dat hangt van verschillende factoren af. ,,Vorig jaar heeft de preventie van de eikenprocessierups ons zo’n 10.000 euro gekost. En ook nu zie je dat we het gras hoger laten groeien, zodat er meer natuurlijke vijanden zullen zijn. De mate van overlast kan ieder jaar anders zijn en hangt bijvoorbeeld af van de weersomstandigheden. De inschatting van de kosten voor de bestrijding ligt nu tussen de 25.000 en 45.000 euro. Wellicht blijven we onder de grens van 50.000 euro waardoor we niet hadden hoeven afwijken van de aanbesteding. Maar we zijn tevreden over de werkzaamheden afgelopen jaren van dit bedrijf.’’ Om deze reden is toch gekozen af te wijken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie