Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Veenendaal doneert boom aan Leersum

27 januari 2022 om 14:41 Natuur en milieu

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal heeft donderdag een boom gedoneerd aan Leersum. Ook Zeist, Bunnik, Renswoude en Wijk bij Duurstede planten een boom in de Koningin Julianalaan in Leersum. Hiermee wordt nogmaals benadrukt hoeveel bomen er nodig zijn voor het herstel van het enorme en voormalig bosrijke gebied, dat op 18 juni 2021 is getroffen door een valwind. Met de plantactie geven de gemeenten gehoor aan de oproep van burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug in de zomer van 2021 om bomen te doneren. Namens Veenendaal was wethouder Engbert Stroobosscher aanwezig.

Het aanbod van de bestuurders van buurgemeenten om persoonlijk langs te komen en bomen te planten is warm ontvangen door het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Het college is blij met de doorlopende aandacht voor deze heftige gebeurtenis in het getroffen gebied en de bewoners die hier wonen. Er is behoorlijk veel geld en menskracht nodig om het groen in het buitengebied te herstellen. Ook het groen in de straten in het bewoonde gebied moet worden hersteld”, aldus wethouder Gerrit Boonzaaijer.

VEREENDE KRACHTEN ,,Met dit gebaar slaan de buurgemeenten de handen met onze gemeente ineen en laten zij zien dat je met vereende krachten en een actie al het verschil kunt maken. Een mooie uitnodiging aan betrokkenen om met elkaar alle acties en donaties te koesteren en om te zetten in het planten van bomen en struiken, zodat het gebied er weer groen en gezond uit gaat zien.”

Namens de donerende gemeenten zegt wethouder Wouter Catsburg, Natuur- en Bomenbeheer gemeente Zeist, hierover: ,,Wij, buurgemeenten, zijn blij dat we op deze praktische manier gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen helpen. De schade voor Leersum is enorm en voor veel inwoners moet het natuurgeweld afgelopen zomer een zeer heftige ervaring zijn geweest. Wij hopen dat gemeente Utrechtse Heuvelrug veel donaties mag ontvangen.”

HERSTELPLAN De stichting Bomen voor Leersum is actief met allerlei inzamelacties om bij te dragen aan het herstel van het getroffen gebied. Samen met de gemeente wordt het planten van bomen gepland en in het herstelplan opgenomen. De komende maanden werkt de gemeente aan een herstelplan voor het openbare gebied  binnen de bebouwde kom. De provincie trekt hierbij met de gemeente op, omdat zij gaan over het herstel van de bomen langs de provinciale wegen (Rijksstraatweg en Maarsbergseweg). Waar het gaat om enkele bomen op locaties waar verder geen andere zaken spelen, is het de bedoeling om deze ruim honderd bomen zo veel als mogelijk terug te planten in het huidige plantseizoen.

De straten en bospercelen waar veel bomen weg zijn, komen in een herstelplan. In dit plan wordt ook rekening gehouden met factoren als kabels en leidingen, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en laanbeeld. De verwachting is dat er medio dit jaar een vastgesteld herstelplan ligt waarvan de uitvoering zal starten in het plantseizoen najaar 2022.    

Het herstel buiten de bebouwde kom van Leersum, bij Valkenheide en in Maarsbergen ligt bij Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en diverse particuliere eigenaren. Ook deze partijen werken aan herstelplannen. De gemeente heeft hierbij een adviserende rol.  

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie