Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Gerwin van Luttikhuizen

‘Consequenties voor milieu onvoldoende in beeld bij keuze locaties wonen en werken’

21 september 2021 om 15:52 Natuur en milieu

VEENENDAAL De provincie Utrecht moet duidelijk maken hoe en wanneer de gevolgen voor het milieu een rol hebben gespeeld bij het kiezen van locaties voor woningbouw en bedrijventerreinen het Programma Wonen en Werken. Nu is niet duidelijk of er locaties zijn met minder milieugevolgen. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten van de provincie vroegen de Commissie te adviseren over de inhoud van het milieueffectrapport bij het Programma.

Met het Programma Wonen en Werken wil de provincie Utrecht nieuwe locaties voor wonen en werken vastleggen, zowel in de steden als in het buitengebied. Dit is een uitwerking van de omgevingsvisie. In totaal gaat het om circa 85.000 nieuwe woningen en ruim 54 hectare voor bedrijven. De gemeenten werken de locaties vervolgens verder uit in bestemmingsplannen of omgevingsplannen. Voordat Gedeputeerde Staten besluiten over het Programma, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

De Commissie vindt het een risicovolle combinatie dat het Programma wel locaties vastlegt voor een aanzienlijk aantal woningen en hectaren bedrijvigheid, maar dat het rapport de provincie nog niet voldoende inzicht geeft in de consequenties voor het milieu.

Het rapport geeft tips voor de uitwerking van de gekozen locaties in de gemeentelijke plannen. Volgens de Commissie zijn deze tips zeker belangrijk voor het halen van de provinciale ambities en om milieugevolgen te voorkomen. Niet alle milieugevolgen zijn echter binnen een locatie op te lossen; het rapport geeft nog geen inzicht in de geschiktheid van andere denkbare locaties. Alle mogelijke locaties moeten daarom in het Programma tegen elkaar worden afgewogen, zegt de Commissie. Het Programma is immers het laatste moment dat dit binnen de provincie kan.

De Commissie adviseert het milieueffectrapport eerst aan te vullen met de ontbrekende informatie voordat Gedeputeerde Staten een besluit nemen over het Programma. Dan kunnen zij het milieubelang volwaardig meewegen in het besluit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie