Johannes Winkel op zijn scootmobiel in het groen.
Johannes Winkel op zijn scootmobiel in het groen. Gertjan van Capellen

Johannes gaat in zijn scootmobiel zwerfafval te lijf

26 september 2021 om 07:12 Natuur en milieu

VEENENDAAL Tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval belandt jaarlijks in Nederland op straat en in het groen. Maar niet als het aan Johannes Winkels (57) ligt. Gewapend met grijpstok, vuilniszakken, handschoenen en -door gezondheidsredenen zijn scootmobiel- gaat hij het zwerfafval in en om Veenendaal te lijf. Gelukkig mankeert hij niks aan zijn handen. We zochten hem op midden in de bossen in zijn chalet gesitueerd aan de rand van Recreatiedorp de Ossenberg in Overberg.

door Gertjan van Capellen

Hij staat ons op te wachten op het pad naast het Boshotel. De ‘Grunneger toal’ is hem met de paplepel ingegoten. Vanwege de gunstige weersomstandigheden nemen we buiten in de voortent plaats waar zijn opvanghond Toby, die hij 6,5 jaar heeft verzorgd, zijn eeuwige rustplaats heeft. In het ‘Grunnegs’ steekt hij van wal. ,,Ik ben geboren en geworteld in het dorpje Blijham en kwam onder andere via Bellingwolde en Enkhuizen in Overberg terecht. Daar woon ik nu 8,5 jaar. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik ben zelfstandig hovenier geweest en was hobbymatig muzikant. Dat wil zeggen drummer in een band die Groningse artiesten begeleidde. En ik was countryzanger die hoofdzakelijk liedjes coverde van Jim Reeves. Met talentenjachten viel ik altijd wel in de prijzen. Een andere hobby was tekenen, maar op een gegeven moment lieten mijn ogen dat niet meer toe”, aldus Johannes.

TEAM CLEAN Het opruimen van zwerfafval in een scootmobiel gaat volgens de Overberger prima. ,,Het is begonnen met vuil dat ik rondom picknicktafels hier in het bos aantrof. Zo leerde ik Bavo Hopman kennen. Ik meldde me later bij Tjeerd de Vries, de coördinator van de lokale zwerafvalbrigade Team Clean uit Veenendaal. Alles bij elkaar ben ik hier nu zo’n twee jaar mee bezig. Via Bert van de Haar, beheerder en toezichthouder van Kwintelooijen van de gemeente Rhenen, kreeg ik de beschikking over twee containers, die aan het eind van de Cuneraweg staan waar het fietspad naar de Dijkstraat begint. De gemeente Rhenen maakt ze dan weer leeg. Dat ik in een scootmobiel zit vormt geen belemmering. Met dat ding kan ik bijna overal komen”, klinkt het stellig.

OFF-ROAD Maar nu even niet. Op het moment van dit interview staat de monteur van zorgorganisatie Medipoint voor de deur met de mededeling dat de motor op springen staat. Johannes had wat bijgeluiden gehoord. Hem wordt geadviseerd de ‘scoot’ meer rust te geven en vaker te stoppen vanwege de vele zware off the road-werkzaamheden. All terrain banden is een optie, maar een all terrain-scoot zou hier zeker uitkomst bieden, oordeelt de monteur. Hij garandeert Johannes dat het euvel zo snel mogelijk wordt opgelost zodat hij niet één, maar twee keer per dag zijn afvalwerkzaamheden kan uitvoeren.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Johannes Winkel op zijn scootmobiel in het groen. - Foto: Gertjan van Capellen

’NOG NIET ZONDER WERK’ Uit de jaarlijkse tellingen is gebleken dat de hoeveelheid zwerfafval nog steeds toeneemt. Johannes: ,,Ik zit inderdaad voorlopig nog niet zonder werk. Ik geloof dat de aanpak ervan best ingewikkeld is. Dat neemt niet weg dat ik blij ben dat ik dit kan doen. Ik kan namelijk moeilijk thuis zijn. Het is mooi dat ik dit vanuit de Ossenberg kan doen, dichtbij mijn werkterrein rond het Amerongse bos, Prattenburg, de Elsterkop en de eenzame eik. Ik merk dat het erg gewaardeerd wordt. Zowel door de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Amerongen onder valt, als door de mensen die ik op mijn pad tegen kom waarmee ik leuke gesprekken voer en inmiddels tot mijn kennissenkring mag rekenen. Alleen van Staatsbosbeheer had ik in het Amerongse bos meer betrokkenheid verwacht. Als het weer het toelaat en de scoot het niet af laat weten kun je mij twee keer per dag zeven dagen in de week in het bos aantreffen. In het begin van de coronaperiode was dat echt nodig. Men ging massaal het bos in.’’ 

OPLOSSING Over een pasklare oplossing voor het zwerfafvalprobleem denkt Winkels ook na. Stellig zegt hij: ,,Volgens mij heeft statiegeld op blik de hoogste prioriteit en het statiegeld op de plastic flessen die nu 15 eurocent bedraagt moet omhoog naar 25 eurocent. Tegen de mensen die het niet zo nauw nemen, die alles van zich afgooien, zou ik willen zeggen: houd je rommel lekker bij je, stop het in je tas en neem het mee naar huis en gooi het in de betreffende afvalbak. Als het gezien wordt en waarschuwen helpt niet, dan mag het bonnenboekje er aan te pas komen wat mij betreft. Omdat er veel in bramenstruiken wordt gegooid - waar ik niet bij kan - pleit ik voor meer afvalbakken. Wat ik vooral tegenkom is blik. Dat werkt als een vergrootglas en kan zeker bij droogte een gevaar vormen. Bijzondere dingen kom ik ook zeker tegen. Zoals een OV-fiets, een scooter en trof ik recent twee auto’s aan. Allebei van het merk Golf, met hetzelfde kenteken! Door de politie werd ik bedankt voor de medewerking. Maar ook vang ik gewonde dieren op die ik eerst zelf probeer op te lappen en waarvoor ik als het niet anders kan de dierenambulance bel. Verder verzorg ik zwerfkatten waarvan ik er hier zeven heb gehad en er nu nog twee zitten”, aldus Johannes.


Foto: Gertjan van Capellen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie