Henny van Wakeren heeft zijn hele leven van muziek gehouden.
Henny van Wakeren heeft zijn hele leven van muziek gehouden. Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Van allround muzikant naar dirigent

20 mei 2022 om 14:56 Muziek

VEENENDAAL Hennie van Wakeren (78) speelt zijn hele leven al muziek en heeft nooit les gehad. Deze muzikale autodidact is op jeugdige leeftijd begonnen met mondharmonica, blokfluit, dwarsfluit en gitaar. Daarna drums en toetsen zoals orgel en keyboards. Zijn leven is muziek en muziek is zijn leven.

door Co Keulstra

,,Ik heb in mijn leven altijd van muziek gehouden”, begint Van Wakeren zijn verhaal. ,,In diverse bands gespeeld en zelf ook een band opgericht, The Strangers, die in de hele regio bekend was. Ik heb zestien jaar van de muziek mijn beroep gemaakt en speelde veel in restaurants, bedrijfsfeesten en zelfs een keer in een Bonnetterie in Utrecht, een grote winkel waar ik midden in de zaak zat te spelen, zoiets vergeet je nooit meer. Daar tussendoor ook nog negen jaar media-adviseur geweest bij de kabelkrant Gelderland.”

Hennie van Wakeren speelde ook voor een artiestenbureau uit Breda, dat wilde hem in zijn bestand opnemen maar dat wilde hij niet. Ooit moest hij voor dat bureau spelen op een naturistencamping. Gelukkig was iedereen gewoon gekleed. Hij wilde vrij zijn en zijn eigen weg volgen. ,,Momenteel speel ik uit pure hobby in een trio”, gaat hij verder. ,,Samen met mijn zoon en een gitarist uit Deventer. We spelen voornamelijk muziek uit de jaren zestig en zeventig en zingen daarbij driestemmig. We repeteren gezellig bij mij thuis.” 

,,Op een gegeven moment kwam er iemand van de Meentzangers mij vragen of ik dirigent wilde worden van hun clubje. Dat had ik nog nooit gedaan. Ik ben toen twee keer wezen kijken en luisteren. Ik zou het een poosje proberen en nu doe ik dat al elf jaar. We zijn allemaal met ouderen die van muziek houden en graag liedjes zingen voor de mensen in het verzorgingshuis. Soms ontvalt ons iemand, we kunnen daarom nog enkele zangers gebruiken die mee willen zingen met onze liedjes van toen. Ook is ons een accordeonist ontvallen die wij graag willen vervangen.” Belangstellenden kunnen zich aanmelden via: havanwakeren@tele2.nl 

,,Berna Hazeleger van de Veense G-band belde mij en vroeg of ik zin had om dirigent te worden bij de G-band. Ze hadden op dat moment niemand en een professionele dirigent kunnen zij niet betalen. Ik ben twee keer wezen kijken en de derde keer ben ik na de pauze voor de groep gaan staan. Ik wil het doen tot aan de grote vakantie, daarna gaan we evalueren. We moeten aan elkaar wennen want ik doe het natuurlijk anders als de dirigenten voorheen. Maar het ziet er goed uit en de doelgroep is leergierig en luistert goed. Ik heb als vrijwilliger al veel op mijn bordje, maar ik wil toch kijken of ik het vol kan houden. Het geeft veel voldoening om met deze doelgroep te werken. Ze zijn zo enthousiast en hebben onderling veel plezier in het muziek maken.” 

,,Ik heb al plannen voor als ik er mee doorga”, vertelt Hennie. ,,Dan wil ik een avondvullend programma maken voor in de Basiliek. Samen met de Veense G-band, De Meentzangers en mijn eigen trio. We proberen dan ook samen te gaan spelen. Ondernemers die iets willen doen voor de samenleving kunnen eventueel iets sponsoren bij de optredens ven de Meentzangers en/of de G-band.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie