De Scheepjeswolharmonie op een archieffoto tijdens een optreden in de muziekschool.
De Scheepjeswolharmonie op een archieffoto tijdens een optreden in de muziekschool. Muziekschool de Muzen

Water staat Scheepjeswolharmonie aan de lippen: ‘Voortbestaan in gevaar’

27 september 2021 om 07:15 Muziek

VEENENDAAL De cultuurwethouder mag dan in de raadsvergadering wel roepen dat hij het een mooi gegeven vindt dat de overheid niet mee hoeft te werken om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen, zoals bij de Scheepjeswolharmonie is gebeurd toen een ondernemer de club hielp aan nieuw onderdak. Diezelfde harmonie zit nu in heel zwaar weer. Ondanks dat nieuwe onderdak, een veel betere locatie dan aan de Schoolstraat, het pand dat plat ging. Het water staat de harmonie nu echt tot aan de lippen. Men zoekt leden. Die zijn er simpelweg te weinig. Het besluit om de oudste muziekvereniging van Veenendaal op te heffen komt daarom wel heel dichtbij. Het bestuur doet een laatste poging om het tij te keren.

door Martin Brink

,,Het gaat niet goed met de Scheepjeswolharmonie”, vertelt Hanno Luteijn is voorzitter van de vereniging. ,,We hebben, nadat we in juni weer zijn gestart, veel leden verloren en er zijn op dit moment zo weinig leden dat het voortbestaan van de vereniging in het geding is. Voordat we als vereniging moeten besluiten om te stoppen willen we nog eenmaal via een oproep proberen het ledental te verhogen.”

ZWARE TIJDEN De Scheepjeswolharmonie bestaat sinds 1898 en kent zware tijden. ,,In de afgelopen jaren is het ledenaantal langzaamaan teruggelopen. Ondanks diverse inspanningen is dat aantal niet meer gegroeid.” De Scheepjeswolfabrieken waren een begrip in Veenendaal. Na de teloorgang daarvan is de muziekvereniging blijven bestaan. Met nationaal en internationaal succes.

Voorzitter Luteijn: ,,Wat we in de afgelopen 10 jaar al merkten is dat een muzikale hobby, waarbij je er ook met regelmaat op uit trok, niet voor iedereen is weggelegd. Nu met de hele coronapandemie er nog eens overheen, is het ledenaantal opnieuw teruggelopen. Dat moet snel veranderen anders heeft de harmonie geen bestaansrecht meer.” 

ZITTEND MUZIEK MAKEN De strategie is in de afgelopen jaren aangepast. Waar het eerst met regelmaat deelnam aan taptoes en parades, is dat niet meer zo. De vereniging maakt voorlopig ‘zittend’ muziek. Luteijn: ,,De bezetting was niet meer toereikend om op straat te marcheren. De keuze is drie jaar geleden met pijn in het hart gemaakt. We merkten ook dat mogelijke nieuwe leden liever zittend muziek maken. Maar zelfs dát komt nu in gevaar.”

Iedere muzikant met ervaring heet de vereniging van harte welkom. Of men nu trompet, trombone, klarinet of saxofoon speelt, iedereen kan zo aanschuiven. Luteijn: ,,Muziek maken is een fantastische hobby. Je kan alleen spelen, maar nog leuker is het samenspel in een orkest. Ook het sociale aspect is daarnaast ontzettend belangrijk. Zeker in deze coronatijden merken we dat. Nu we weer mogen repeteren zie je dat we naast de muziek, elkaar ook enorm hebben gemist. We mogen nu gelukkig weer repeteren, maar we hopen snel wat lege stoelen weer bezet te mogen zien, want anders weten we niet hoe de nabije toekomst eruit ziet.”

Iedereen die een instrument (weer) wil bespelen kan zich aanmelden via bestuur@scheepjeswolharmonie.nl. De repetities zijn op dinsdagavond vanaf 19.30 uur aan de Smalle Zijde 12 in Veenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie