Afbeelding
Politie Veenendaal

Criminaliteit in Veenendaal gedaald

10 januari 2023 om 08:30 Misdaad

VEENENDAAL Veenendaal is weer een stukje veiliger geworden. De criminaliteitscijfers van 2022 laten over de hele linie genomen een daling van 14 procent zien vergeleken met het jaar ervoor. Daarmee doet de gemeente het gemiddeld beter dan Midden-Nederland, waar de criminaliteit juist licht gestegen is. Dat betekent onder meer minder fraude, autokraken en drugshandel. Het aantal geweldsincidenten is wel licht gestegen, net als het aantal fietsdiefstallen en wapenbezit.

Waar brave burgers in het begin van vorig jaar vaak thuiswerkten, deden criminelen dat ook. Digitale criminaliteit, zoals internetfraude, nam toe. Daarentegen nam het geweld in de openbare ruimte in het begin van het afgelopen jaar weer af, omdat de horeca dicht zat. Eenmaal open, begon het gedonder in de glazen hier en daar weer. Soms ook letterlijk, al had het met oud en nieuw laatst niet met de horeca te maken, maar met een vuurwerkbom op het Zuiderkruis. Het is een grote, zij het enige smet op een verder rustig verlopen jaarwisseling in Veenendaal.

RUSTIG VERLOPEN Bij de Palmengrift, waar de laatste tijd veel overlast is, is het dankzij het door vrijwilligers opengehouden buurthuis dan weer wel rustig verlopen. Vorig jaar stond natuurlijk ook in het teken van de inval van Rusland in Oekraïne en de daaropvolgende vluchtelingenstroom. Kats: ,,Dat is redelijk geruisloos verlopen en in veiligheidsopzicht is het rustig verlopen. Daar ben ik trots op.”

In veiligheidsopzicht is het rustig verlopen. Daar ben ik trots op

MINDER WONINGINBRAKEN Politieteamchef Jan Verbeek: ,,Waar ik erg blij van word, is de daling van het aantal woninginbraken, want die hebben een grote impact op het veiligheidsgevoel van mensen. We willen impact maken op het gebied van criminaliteit. De beste pakkans is op heterdaad na een melding. We hebben de bevolking keihard nodig om de criminaliteit aan te pakken.”

We hebben de bevolking keihard nodig om de criminaliteit aan te pakken

Het is niet een op een aan elkaar te koppelen, maar het zou wel een logisch vervolg zijn dat de inzet van camera’s en bepaald de automatische kentekenherkenning ook goed helpt bij het verbeteren van de veiligheid. In dat systeem komen gestolen auto’s en de auto’s van notoire criminelen te staan. Als zo’n wagen Veenendaal binnenrijdt, krijgen dienstdoende agenten een melding die dan preventief een controle kunnen uitvoeren. 

PRIORITEITEN Vaak belanden criminelen na hun celstraf weer in de criminaliteit. Kats: ,,We willen hen stevig in de peiling houden en het jojo-effect eruit halen. Het mooiste is als iemand een baan krijgt.” Het sociale domein kan perspectief bieden, waardoor criminelen hopelijk de weg weer of voor het eerst naar het rechte pad kunnen vinden.

GEWELD OP STRAAT Ondermijnende criminaliteit zal dit jaar een prioriteit blijven, net als aanpakken van onrust in openbare ruimtes, zoals het bestrijden van lachgas. Het tegengaan van geweld en intimidatie op straat is belangrijk. Niet voor niets heeft de raad laatst ingestemd met een harde campagne. De ambitie is ook om het cameratoezicht verder te moderniseren en uit te breiden, waarvoor de gemeente onlangs meer middelen beschikbaar heeft gesteld.

Door Arjan van den Berg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie