Tigo Budding: ,,De meeste mensen kunnen draaiorgelmuziek wel waarderen.
Tigo Budding: ,,De meeste mensen kunnen draaiorgelmuziek wel waarderen." Gertjan van Capellen

Draaiorgelspeler Tigo (17): ‘Wij zorgen voor ouderwetse gezelligheid’

27 mei 2023 om 07:52 Mensen

VEENENDAAL Wie zaterdags een bezoek brengt aan de binnenstad wordt verwelkomd door de vrolijke klanken van het draaiorgel met de naam Tigo van Budding Draaiorgels uit Utrecht. In Veenendaal staan ze reeds 25 jaar. Wij spraken in het warenhuis waar bijna alle Nederlandse gezinnen klant zijn met de jongste telg Tigo Budding (17) die samen met zijn oom hét pierement van het Nederlands erfgoed in Veenendaal draaiende houdt.  

Doordat het draaiorgel Tigo met de paplepel is ingegoten is zijn kennis wat betreft de werking navenant. ,,Simplistisch gezegd komt het erop neer dat de lucht of wind uit de blaasbalg richting pijp of trom wordt geblazen waardoor het draaiorgel in gang wordt gezet. In het verleden werden pijporgels door mensenhanden en -voeten bediend. Dat is een gepasseerd station en was te intensief. Tegenwoordig gebeurt dat met de computer met een zogenaamd Midi programma, zeg maar een floppy”, specificeert Tigo die in het dagelijks leven pizza’s bezorgt.

GELOVEN

Hoe lang bedien jij het draaiorgel hier in Veenendaal al? Tigo: ,,Ik ben nu drie jaar hier zelfstandig bezig. Dit draaiorgel is de kleinste van de zeven en is eigendom van het familiebedrijf. Verder staan we in Utrecht en Nieuwegein. Stonden er vroeger in een stad als Amsterdam nog een stuk of tien orgels, nu zie je het toch wel afnemen. Financieel levert het ook niet zoveel meer op. Mensen hebben tegenwoordig weinig contant geld meer op zak. Hoewel pinnen hier nog niet werkt zijn we er wel mee bezig dit te realiseren evenals de klanten te laten betalen met de QR-code. We moeten immers met de tijd mee, en niet onbelangrijk, wij blijven heilig in het draaiorgel geloven want als je ergens in gelooft en er voor gaat dan red je het wel.”

UP-TO-DATE

,,De meeste mensen kunnen draaiorgelmuziek wel waarderen”, gaat hij verder. ,,We laten veel oude muziek horen, klassieke stukken, marsen en polka’s maar ook om maar wat te noemen muziek van Mart Hoogkamer. Ik durf te zeggen dat we up-to-date zijn. Zo houden we het gezellig. Ik vind het zelf ook prachtig omdat ik zelf ook van dat soort muziek houd. Om hier te staan moeten we ieder jaar opnieuw een vergunning aanvragen bij de gemeente. We staan hier van ‘s morgens tien tot ‘s middags vier. Ik zie en hoor niet dat er een verband is tussen de muziek en de omzetcijfers van de winkels. Wij gaan primair voor de ouderwetse gezelligheid en dat hopen we nog lang te blijven doen”, aldus Tigo.

Gertjan van Capellen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie