Marianne van Riet met Fonkel en in het gezellige huis stichting Fonkel.
Marianne van Riet met Fonkel en in het gezellige huis stichting Fonkel. Henk Jansen

Marianne helpt Fonkel in Rhenen: ‘Ik maak het mensen graag naar de zin’

26 maart 2023 om 07:33 Mensen

RHENEN Marianne van Riet (51) meldde zich na de coronaperiode als vrijwilliger bij het Onky Donky-huis in Rhenen, inmiddels in naam omgedoopt tot Stichting Fonkel. ,,Nadat onze twee zoons uit huis gingen kreeg ik nog wat meer vrije tijd. Die wilde ik nuttig besteden.” 

,,Ik stapte deels in het bedrijf van mijn man en meldde me na een gesprek met Saskia, die al enige tijd te boek staat als vrijwilliger bij genoemde stichting, ook als vrijwilliger. Zo was ik als eerste betrokken bij de oliebollenactie, het gala, de pubquiz en onlangs de verandering van de naam van het huis in het dierenpark. Ik ben niet alleen binnen een mooie organisatie als vrijwilliger terechtgekomen, maar ook binnen een club van vrijwilligers die hun hart op de goede plaats hebben. Zich inzetten voor de medemens. Dat voelt echt goed.’’ 

Bij Stichting Fonkel staat het gehandicapte kind centraal. Kinderen die in het prachtige huis in Ouwehands Dierenpark een dag van hun leven krijgen en beleven. Waar ook broertjes en zusjes dat mogen meemaken, alsmede de ouders. Kinderen die zo snel contact met elkaar maken en ouders die met elkaar in gesprek gaan. 

NAIROBI

Marianne vervolgt: ,,Het is zo’n mooi project. Kinderen zien genieten van een totaal verzorgde dag. Dat geeft zoveel vreugde. Diezelfde vreugde beleef ik als vrijwilliger aan het Nairobi-project, waar kinderen in een weeshuis verblijven en er naar school gaan. Dat schoolproject wordt met geld en schoolspullen vanuit onze gemeente Rhenen ondersteund met giften en donaties. Van onder meer de Katholieke Kerk in Rhenen. Als stewardess vlieg ik een paar keer per jaar op Nairobi. Dan neem ik de verzamelde schoolspullen mee en ook het geld. Geld dat dus echt op de plaats van bestemming terechtkomt. Waarmee vervolgstudies van kinderen kunnen worden betaald.”

Aan Marianne stelden we ook een aantal niet alledaagse vragen en daar gaf ze spontaan als ze is de volgende antwoorden op:

Waar haal jij voldoening uit?
Mensen het naar hun zin te maken. En ik word blij van wandelen in de natuur. De natuur in Rhenen, die zoveel te bieden heeft.

Wat mist Rhenen?
Een jachthaven. Een klimbos en een blote voetenpad.

Wat gaat te langzaam?
De verbreding van de Rijnbrug.

Op welke muziek ga jij helemaal los?
Guus Meeuwis en carnavalsmuziek, dat me als Brabantse met de paplepel in ingegoten.

Waar kun je niet van afblijven?
Alles wat maar van chocolade is.

Met wie zou je een week willen ruilen?
Met Gordon, die het programma Down The Road presenteert.

In wat voor soort film en wie zou dan je tegenspeler moeten zijn?
Een gezellige romantische romkom met Lies Visschedijk als tegenspeelster.

Wie maakt het te bont?
Dat weet ik niet.

Welke herinnering koester jij?
Dan springen er twee dagen uit: onze huwelijksdag op 8 augustus 2001 en de dag dat onze beide zonen Sam en Timo tegelijk aan de telefoon te horen kregen dat ze geslaagd waren voor hun eindexamen vwo en havo. Ik was zo trots en opgelucht.

Wat krijg jij maar niet onder de knie?
Rust voor mezelf plannen.

De leukste politicus of politica?
Ik heb geen favoriet.

Wie of wat past niet bij elkaar?
Mensen die de mond vol hebben over het milieu. Maar zelf vaak het vliegtuig pakken en jacuzzi in de achtertuin hebben.

Henk Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie