Ben Jacobs is geen stilzetter blijft zich inzetten voor zijn medemens.
Ben Jacobs is geen stilzetter blijft zich inzetten voor zijn medemens. Jan van den Brink

‘Ik wil nu graag iets voor ouderen betekenen’

21 januari 2022 om 07:04 Mensen

RHENEN Als medewerker in de zorg bij zorgorganisatie Zideris (voorheen Heimerstein) in Rhenen en in diezelfde organisatie later als preventief medewerker kijkt Ben Jacobs (69) uit Rhenen met tevredenheid terug op een dienstverband van 42 jaar. ,,Ja, ik kijk met veel voldoening terug op een mooi werkzaam leven. Waarin ik met ‘mensen’ heb mogen werken. Met cliënten in de zorg en als preventief medewerker voor onder meer de personeelsleden in een grote organisatie als Zideris is.” Hij vertelt over het werken in de zorg.

door Henk Jansen

Jarenlang was Ben als zorgmedewerker direct betrokken bij de zorg van cliënten. Een zorg die veel eist van medewerkers. Daarin zag hij dat zorgmedewerkers soms vastliepen in hun werk. Zich ziek melden en sommigen ook in een isolement terechtkwamen. ,,Medewerkers die zelfs persoonlijke problemen kregen. Met een door mij bedachte functie van preventief medewerker stapte ik na de directie en kreeg groen licht. Vanaf dat moment ging ik in de Zideris-organisatie, die ruim 700 werknemers telt, als preventief personeelsmedewerker door het leven. Ik heb veel mensen die buiten de boot dreigden te vallen toch binnenboord kunnen houden. Dat heb ik op mijn eigen wijze gedaan waarin positief denken de leidraad was.’’

Naast het werken in de zorg vond Ben, een geboren Drutenaar, ook volop tijd om zich als vrijwilliger bij tal van tal organisaties en Rhenense initiatieven verdienstelijk te maken. Uit een geslacht van meubelmakers waagde Ben Jacobs zich ook aan het maken van diverse meubelstukken. ,,Op den duur had ik het wel gezien in dit vak. De zorg trok me’’, aldus Ben. 

POSITIVISME De zorg vraagt veel van de medewerkers. Niet alleen fysiek maar ook psychisch. Ben: ,,Medewerkers die in hun werk vastlopen en dat meenemen naar huis. Waar problemen opstapelen. Wat leidt tot ziekteverzuim, maar ook een gezinssituatie negatief kan beïnvloeden. Ik heb in mijn functie als preventief medewerker geprobeerd die mensen zoveel mogelijk te begeleiden. Met een menselijke aanpak en positivisme ben ik er in geslaagd om er voor mensen te zijn geweest. Hen te leren op zoek te gaan naar kleine lichtpunten, stap voor stap, om vervolgens weer de draad op te pakken. Dat heeft me als mens veel voldoening gegeven. Dat positieve heeft altijd al in me gezeten en daar heb ik in mijn werk in de zorg optimaal gebruik van kunnen maken.’’

VRIJWILLIGER Ook als vrijwilliger heeft Ben Jacobs een staat van dienst. Naast zijn inzet bij tal van feestelijkheden bij Zideris, zoals de jaarlijkse kerstmarkt in en om het terrein van de zorginstelling, was hij ook betrokken bij evenementen en organisaties. Liefst 10 jaar was hij verantwoordelijk voor het jaarlijkse bouwdorp dat in de Veerwei wordt gehouden. Is betrokken bij de jaarlijkse Cuneradag en vrijwilliger bij de Rijnweek. Ook was hij voorzitter van cultureel centrum De Westpoort. 

Ben Jacobs mag dan inmiddels gepensioneerd zijn, van knopen tellen of achter de begonia’s zitten is niets voor hem. Hij broedt alweer op een nieuw idee en initiatief. ,,Ik wil iets voor ouderen betekenen. Ouderen uit hun isolement halen of anderszins behulpzaam zijn. Jullie horen nog van mij, dat is zeker’’, zegt hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie