Henk Coppens is een bekende Rhenenaar die allerlei spellen maakt.
Henk Coppens is een bekende Rhenenaar die allerlei spellen maakt. Jan van den Brink

Spellenman Henk Coppes: ‘Creatief bezig zijn is mijn passie’

30 november 2021 om 11:28 Mensen

RHENEN Henk Coppes (74) staat in Rhenen niet alleen bekend als spellenman, de man met onder meer de befaamde pieperschieter, hij is ook vaste gast tijdens de jaarlijkse Cuneradag. De Rhenense feestdag werd al driemaal afgelast. ,,De eerste keer vanwege het slechte weer en vervolgens twee keer vanwege het coronavirus. Om triest van te worden. En dat was ik ook. Want ik mag graag met mijn aanbod aan spellen de mensen vermaken’’, zegt Coppes. De hoop is nu gevestigd op volgend jaar.

door Henk Jansen

Hij maakte een spellencircuit waar ook nog eens mooie prijzen mee te winnen zijn. Zoals bij het pieperschieten. Coppens: ,,Die prijzen krijg ik van Rhenense ondernemers en middenstanders. Mooie prijzen. Dat was ook laatst weer het geval toen ik gevraagd werd door De Buurtgarage aan de Valleiweg om mee te werken aan een spellenactiviteit voor de jeugd. Naast de pieperschieter, vermaakten de kinderen zich bij de grote knikkerbaan het stokken vangen, blindemannetje spelen en op een skilat staan met vier personen. Het werd een geslaagde middag. Na afloop was er voor ieder kind een prijsje.” 

Coppes’ creativiteit kent geen grenzen. Wat hij met zijn ogen ziet, maakt hij met zijn handen. ,,Ik grijp elk belangrijk evenement in Rhenen aan om iets te maken. Creatief bezig zijn. Het is mijn passie. Ik ben niet de man om thuis knopen te tellen. Actief zijn. En daarmee ook nog eens de medemens vermaken.”

Aan Henk stelden we in deze rubriek ook aan aantal niet-alledaagse vragen:

Wat vind jij geen sport?
,,Ik heb geen afkeer van bepaalde sporten. Ik mag graag naar sport kijken. Mag graag kijken naar mensen die een prestatie neer willen neerzetten en daarvoor tot het uiterste gaan.”

Volg jij de politiek?
,,Gedeeltelijk. Wat mijn politieke voorkeur betreft neig ik wat naar rechts.”

Jouw absolute tophit?
,,Ik ben een groot fan van Golden Earring. Die groep heeft verschillende mooie tophits gemaakt. Ja, ik ben een oude rockfan!”

Een dag sporten met Hans van der Pas of met Femke Bol?
,,Met burgemeester Van der Pas natuurlijk. Hem een balletje door de benen spelen, want ik heb gehoord dat hij nog steeds tegen een balletje trapt.”

Wat doe jij liever alleen?
,,Alleen is maar alleen. Ik ben graag onder de mensen. Het is toch niet leuk en gezellig om dingen alleen te doen.”

Welk boek krijg jij maar niet uitgelezen?
,,Ik moet niet aan een boek beginnen. Na 5 minuten lezen vallen mijn ogen al dicht.”

Voor welk tv-programma blijf jij thuis?
,,Voor een aantal programma’s van omroep MAX. Daar zitten soms mooie afleveringen bij.”

Wat vind jij het mooiste moment van de dag?
,,Als het zonnetje schijnt. Ik op een stoel in de tuin ga zitten. Met een biertje of een wijntje erbij. Heerlijk, dat is optimaal genieten.”

Wie heb jij op een voetstuk staan?
,,Mijn jongere zus.”

Jouw favoriete gezegde?
,,Niet echt een gezegde, meer een stopwoord. ‘Opruimen’. Wat weg moet ook direct opruimen.”

Wat mist Rhenen?
,,Meer politie in de stad en in de wijken. Ik vind dat er maar weinig toezicht is van het ‘blauwe’. Vroeger zag het blauw nog wel eens in de stad fietsen.”

Wat is geen kunst?
,,Alles wat gemaakt wordt aan kunst is over nagedacht. Wat ik echter geen kunst vind, tenminste als het kunst moet voorstellen, is dat waterfonteintje midden in de stad. Ik vind het trouwens ook waterverspilling.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie