Afbeelding
Stichting november 1981

Stichting november 1981 ondersteunt mensen met een beperking

26 november 2022 om 07:38 Maatschappelijk

VEENENDAAL ,,Ouders van kinderen met een beperking, geboren voor 1950 spaarden voor hun kinderen”, vertelt voorzitter Cees van Hal van de stichting november 1981. ,,Na het overlijden van hun ouders zouden de kinderen niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ze moesten dan zelf hulp inkopen en daarvoor is geld nodig. De sociale verzorgingsstaat was nog ver weg.”

door Co Keulstra

In de jaren zeventig verschenen de eerste gezinsvervangende tehuizen (GVT) voor mensen met beperkingen. Zo ook in Veenendaal. Het huis LONAS (laat ons niet alleen staan) was daar een voorbeeld van. Bij opname van nieuwe bewoners bleek dat alle nieuwkomers in LONAS over een kleiner of groter spaarsaldo beschikten. In samenspraak met alle belanghebbenden is besloten om die gelden in een stichting onder te brengen, de stichting november 1981. Met het rendement zouden alle ‘gezinsleden’ van het tehuis profiteren. De stichting kreeg als taak het beheren van de gelden. Met als doel uit de opbrengst zaken te financieren voor het gemeenschappelijk belang van de deelnemers.

,,Tegenwoordig ondersteunen wij allerlei zaken die betrekking hebben op mensen met een beperking”, vervolgt Van Hal. ,,Zoals de G-band voor nieuwe muziekinstrumenten, een nieuwe bakoven voor de Bombardon, de MOMO theaterwerkplaats voor een nieuwe beamer en computerspullen, Manege Zonder Drempels voor speciale huifkarritten en gratis optreden van de Jostiband in de Basiliek, een nieuwe tandem voor de Shelter, een bijdrage voor het theehuis van Dierenkamp Dragonder en nog veel meer.”

Laurens woont in een woongroep van Philadelphia: ,,We wonen daar met ongeveer dertig personen, inclusief begeleiders. Ik ga enkele dagen per week naar MOMO theaterwerkplaats. Dan ontmoeten wij elkaar en werk ik in het atelier, in de studio of we spelen in het theater.”

De groepen zeven en acht van de basisscholen in Veenendaal krijgen regelmatig bezoek van kinderen met een beperking die dan een voordracht doen. Zo komen de leerlingen in contact met hun medemens die een beperking hebben.

Kees woont ook in een woongroep, bij Hollandia: ,,Ik kom wel eens bij Buitenzorg voor de SOOS-avond en ik zit ook in de G-band, ik speel trom. Ook acteer ik bij MOMO theaterwerkplaats en werk in het atelier. Ik word dan opgehaald en thuisgebracht met de MOMO-bus.”

Vanaf 2015 is de algemene doelstelling dat de stichting ook financiële ondersteuning kan verlenen aan activiteiten buiten de groep van de eigen deelnemers. Er wordt geen ondersteuning gegeven aan activiteiten die tot de reguliere taak van de overheid of de zorginstellingen behoren. De doelstelling is dan ook het financieel ondersteunen van de deelnemers van de stichting en het financieel ondersteunen van nieuwe en/of bestaande projecten voor groepen van mensen verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Veenendaal.

Satya woont in een woongroep in Veenendaal en komt op de fiets naar MOMO theaterwerkplaats: ,,Ik speel viool en speel mee met de toneelgroep. En in het atelier zit ik achter een naaimachine. Het is een leuke dagbesteding wat ik graag doe.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie