Kinderen en buurtbewoners gingen onder deskundige leiding aan de slag met het maken van een insectenhotel. Dat gebeurde afgelopen zaterdag.
Kinderen en buurtbewoners gingen onder deskundige leiding aan de slag met het maken van een insectenhotel. Dat gebeurde afgelopen zaterdag. Pieter Vane

‘Deelkruid’ als verbinding tussen bewoners

29 mei 2022 om 07:11 Maatschappelijk

VEENENDAAL/RHENEN Hoe breng je saamhorigheid in de wijk, hoe leren mensen elkaar kennen? Wie dat aan Ester Fakkel en Vanessa Lammers vraagt, krijgt een pasklaar antwoord: ,,Maak een moestuin en organiseer voor bewoners, gebruikers en andere belangstellenden activiteiten.” En dat deden de ondernemende dames uit Petenbos-oost dan ook.

door Martin Brink

Ze huren nu een stuk braakliggend grond in de gemeente Rhenen - aan het Nagelkruid - en maakten daarop een kleine vijftig kavels. Het geheel kreeg de toepasselijke naam ‘Deelkruid’. ,,De gedachte is dat mensen de opbrengst met elkaar delen of anders een goede bestemming vinden.” Dat de dames door een woud van regels moesten en moeten laveren, en dat zoiets behoorlijk wat werk heeft gekost, daar hadden ze nooit bij stilgestaan. Maar het is het zeker wel waard, vinden beiden.

De moestuintjes zijn bedoeld voor bewoners in een specifiek gedeelte van Petenbos-oost: tussen de Cuneraweg, Rondweg-Oost, Parklaan, Kaardenbol en Heermoes. Vanwege de (loop)afstand is voor dit afgebakende deel gekozen. Het is een microgemeenschap dat, zo blijkt, doordrenkt is van gemeenschapszin en vol zit met plannen om elkaar beter te leren kennen. Dat is precies wat de plaatselijke overheid en sociale instanties graag zien.

BEGRIP Elkaar kennen ligt immers aan de basis van begrip tonen naar elkaar. En nee, met corona heeft het niets te maken, ondanks dat de eerste plannen ruim twee jaar geleden opkwamen. ,,We waren er al echt langer mee bezig. Hoe brengen we saamhorigheid in de wijk, hoe kunnen de buren elkaar leren kennen?”
Ester Fakkel vertelt over het prille begin. ,,We zijn gestart met een groepje van Baptistengemeente De Verbinding. De gemeenteleden zijn allemaal in deze wijk woonachtig.” Ook Vanessa Lammers-Bastenhof is initiatiefneemster. Zij woont aan de Parklaan, een straat die deels parallel loopt achter de geluidswal van de Rondweg-oost. Het is een rustige buurt daar, met huizen in het wat hogere prijssegment. De twee inventieve dames gingen met hun partners op zoek naar iets wat de buurt samenbrengt.

We wilden eigenlijk een wat langere tijd, maar dat zit er nu even niet in

Vanessa: ,,We kwamen op het idee van een moestuin. Maar waar begin je zoiets?” De locatie werd gevonden aan het Nagelkruid, een zijweg van de veelbesproken Mispel, de straat met de voormalige schoolwoningen die binnenkort tot appartementen worden omgebouwd. Daar ligt een braakliggend terrein met een schuurtje er op. Is daar iets mogelijk? De eigenaren verleenden hun medewerking. Na enig onderhandelen kon het perceel gehuurd worden voor twee jaar. ,,We wilden eigenlijk een wat langere tijd, maar dat zit er nu even niet in.”

RHENEN Het is grondgebied van Rhenen en dus werd daar aangeklopt voor de eerste toestemming. Die kwam er, zonder problemen. Wel ging er een ecologisch onderzoek aan vooraf. Ook Veenendaal vond het een uitstekend idee en werkte dus van harte mee, onder meer door het verlenen van een subsidie vanuit het Coronaherstelfonds.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Buurtbewoners zijn druk bezig om het ‘moestuinklaar’ te maken. - Deelkruid

Bovendien bood Veenendaal aan om twee benodigde inritten te willen aanleggen. Ook andere organisaties deden een duit in het zakje. Zoals de Haëlla Stichting die helpt om idealen van bevlogen mensen te verwezenlijken, het fonds NME dat natuur- en milieueducatie stimuleert in Nederland, het Oranjefonds en het coöperatiefonds van de Rabobank in deze regio.

STEUN Ester: ,,Veel steun hebben we ook gehad van het IVN Veenendaal/Rhenen. Die geeft adviezen en zorgde bijvoorbeeld voor een workshop moestuinieren op vrijdag 20 mei in hun nieuwe locatie aan het PWA-park.” Een andere activiteit was al een dag later. Toen maakten kinderen ‘s middags een insectenhotel voor de moestuin. Ook deze workshop ging onder leiding van medewerkers van het IVN en gebeurde nu op de locatie aan het Nagelkruid. ,,We zitten in een wijk met veel kinderen. De workshop was dus al snel vol.” De volgende staat ook al in de agenda: zaadbommetjes maken. Die staat in juli gepland.

UILEN Een moestuin ontwikkelingen met alle faciliteiten ging beslist niet zonder slag of stoot. Zo bleken er uilen in de bomen te zitten. Een lastige hobbel. ,,Dat onderzoek is afgerond”, weet Ester. Nu is er weer iets met het water. Op dit moment worden de pompen geslagen. ,,We hebben via ontwerpbureau BOOT laten boren op 9,5 meter diepte. Het water komt er nog wel bruin uit, maar dat is onderzocht. Het is geen ijzer maar humus.”
Voor besproeiing van de gewassen kan het dus prima. Er werd een kleine vijftig tuintjes gemaakt van zes bij zes meter. Een klein aantal is nog beschikbaar. Ook werd het initiatief vorig jaar omgezet naar een stichting. Vanessa: ,,In een organogram hebben we de taken verdeeld. Wij doen de activiteiten en de promotie. Anderen doen onderhoud en beheer en zitten in het bestuur.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Een drone-overzicht van het complex Deeltuin aan de rand van Veenendaal. Het is niet openbaar toegankelijk. Er zijn kaveltjes gemaakt van zes bij zes meter, genoeg om er gewassen op te laten groeien - Deelkruid

De opbrengst van de gewassen kunnen mensen met elkaar delen.

SNEL VERGEVEN Via een speciale app en het verspreiden van flyers werd de belangstelling onder de buurtbewoners gewekt. De bijna vijftig tuintje waren dan ook snel vergeven. ,,Ze zijn groot genoeg. Ik denk niet dat iemand in deze wijk behoefte heeft aan een grote lap grond om te bewerken.”
Per vierkante meter betaalt de moestuinder een klein bedrag. Via de statuten weet men waaraan men zich moet houden. Bouwsels op het kaveltje zijn bijvoorbeeld niet toegestaan en ook het onderhouden van de paden is een taak voor iedereen. Ester ziet het al voor zich: ,,De opbrengst van de gewassen kunnen mensen met elkaar delen. Of anders een goede bestemming zoeken.” Daarbij komt een instelling als de Voedselbank al heel snel naar voren.

DOELEN GEHAALD Ester en Vanessa vinden dat hun doelen zijn gehaald. Het gaat nu vooral om de uitwerking die heel wat meer hobbels kent dan was voorzien. ,,Ik ben met zoveel mensen in gesprek geraakt sinds twee jaar! En je ziet ook dat men elkaar beter leert kennen en met elkaar praat”, kijkt Ester terug.
Plannen zijn er genoeg. ,,We willen er echt een ontmoetingsplek van maken voor de hele buurt. Er meer mensen bij betrekken. Daarom gaan we ook voor een overkapping. We denken verder aan een blotevoetenpad zodat het echt een belevingstuin voor de kleintjes wordt.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


De zevenjarige Babette leert hoe ze een insectenhotel moet maken. - Pieter Vane

,,We hopen dat het een plek wordt waar buren elkaar ontmoeten en er meer verbinding met de buurt ontstaat. Een plek waar mensen komen voor gezelligheid, een goed gesprek en een lekker kopje koffie. We hebben ideeën te over wat er nog meer kan: een buurtbarbecue, plantenuitwisseldag, het vieren van burendag… het kan er allemaal.” Als bewijs dat het veel verder gaat dan alleen moestuinieren, zegt Ester: ,,Een imker uit de buurt heeft er nu drie bijenkasten neergezet. Dat vonden we heel bijzonder.” Insecten beter leren kennen en hun belang in de praktijk ervaren, is hiermee een reële optie.

OPENING De moestuin wordt nog officieel geopend. Ester: ,,De bedoeling is op zaterdag 24 september op met Burendag. We streven er naar.” Ideeën voor een prominent persoon die het spreekwoordelijke lintje mag doorknippen? ,,De burgemeester natuurlijk! We hebben al een lijntje lopen.” Ook is het idee van de hand gedaan om ook de burgemeester van Rhenen erbij te betrekken. Tenslotte is het grondgebied van Rhenen en heeft deze gemeente de eerste aanzet gegeven door zonder problemen het bestemmingsplan iets aan te passen.

Meer info staat op www.deelkruid.nl

Moestuincomplex Deeltuin aan de rand van Veenendaal is niet openbaar toegankelijk. Er zijn kaveltjes gemaakt van zes bij zes meter, genoeg om er gewassen op te laten groeien.
Het moestuintjescomplex bevindt zich tegenover de veelbesproken voormalige schoolwoningen aan de Mispel, eveneens op grondgebied van Rhenen. Ze zijn verkocht en worden omgebouwd tot appartementen.
Afbeelding
Tijdens de voorbereidende werkzaamheden.
Een overzicht van de activiteiten afgelopen zaterdag.
Afbeelding
Afbeelding
De achtjarige Glenn weet precies hoe het moet!
Iets maken maakt ook een beetje hongerig. Een koekje gaat er dus altijd in!
Onder begeleiding komt het insectenhotel tot stand.
Afbeelding
,,Kijk, zo maak je het Babette.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie