Scheidend archivaris Ria van der Eerden wordt in het zonnetje gezet door burgemeester Hans van der Pas.
Scheidend archivaris Ria van der Eerden wordt in het zonnetje gezet door burgemeester Hans van der Pas. PR

RAZU steeds vaker geraadpleegd door onderzoekers

17 oktober 2021 om 14:47 Maatschappelijk

RHENEN Als bestuursvoorzitter uitte Van der Pas lovende woorden over de functie van dit archief waar vanuit deze regio onder meer Rhenen en Utrechtse Heuvelrug bij zijn aangesloten.

Het in Wijk bij Duurstede gevestigde RAZU wordt steeds vaker geraadpleegd door onderzoekers. Zowel amateurs als professionals doen dat fysiek of digitaal. Een kwart eeuw RAZU kreeg vrijdagmiddag een feestelijk tintje met een bijeenkomst in Fort Vechten waar -buiten de bestuurders- ook ruim 100 lokale historici aan deelnamen.

MUSEA Vorig jaar werd dit archief al 10.000 keer analoog of online geraadpleegd. Dat aantal zal dit jaar worden overtroffen. Recentelijk was er al een run op oude bouwtekeningen van het dorp Leersum waar herstel van stormschade om een inkijkje van de oude documenten vroeg. Het RAZU werkt nauw samen met musea in de deelnemende gemeenten waaronder het Stadsmuseum Rhenen. Bedoeling is dat volgend jaar de Grebbestad een expositie zal wijden over soldaten in de 18e eeuw waarin onder meer het toenmalige Engelse militaire hospitaal wordt belicht.

AFSCHEID Tijdens de jubileumbijeenkomst werd afscheid genomen van directeur-archivaris Ria van der Eerden die wegens pensionering vertrekt. ,,Zij was de motor achter de ontwikkeling van het archief”, aldus de lovende woorden in haar richting. Van der Eerden begon vrijwel vanaf het prille begin tot de moderne voorziening waar nu 11 personeelsleden werken. In 2002 kende het archief een dieptepunt. Door een bouwcalamiteit door een niet meer bestaand Veenendaals aannemingsbedrijf kwamen de archiefruimten onder water te staan. De schuldvraag, en dus de financiële afwikkeling, sleepte zich jarenlang voort. Het overwegend papieren inventaris raakte ernstig beschadigd.

Door snel te vriesdrogen en vervolgens monnikenwerk om het te herstellen werd de meeste schade opgevangen. Ter gelegenheid van haar afscheid ontving Van der Eerden een gelegenheidsuitgave met als treffende titel ‘Zuid-Utrechtse archieven boven water’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie