Afbeelding
Eigen foto

‘Actiegroepen wijzen gemeenteraad Ede op gezondheidsrisico’s en -schade windturbines’

16 januari 2023 om 10:55 Lokaal Deel je nieuws

EDE/VEENENDAAL – Maandagavond 9 januari hebben de samenwerkende actiegroepen Ede Waait Anders, Veenendaal Waait Mee en Tegenwind Ederveen - De Klomp de gemeenteraad van Ede met een presentatie in het raadhuis van Ede geïnformeerd over gezondheidsrisico’s en -schade als gevolg van industriële windturbines. De avond was druk bezocht. Bijna de voltallige raad was aanwezig en zo’n vijftig geïnteresseerden, voornamelijk uit Ede, Veenendaal en Renswoude, waren naar de publieke tribune gekomen. 

De gemeente Ede heeft laten weten zich aan de nieuwe landelijke normen te houden die lopende 2023 verwacht worden. “Dit echter zonder te weten of deze normen en regels de omwonenden qua gezondheid wel voldoende beschermen”, aldus voorzitter van de drie samenwerkende actiegroepen Harry in ’t Veld. Hij wees de gemeenteraad Ede op de verantwoordelijkheid voor het welzijn en de gezondheid van haar burgers. Dit vanuit het voorzorgbeginsel: iets niet doen als je de effecten ervan niet kent of als deze onzeker zijn.

Woordvoerder Gerrit Bulten sprak onder andere over het geluid dat windturbines maken. “Tien tot twintig procent van de mensen is gevoelig voor laag frequent en infrasoon geluid en kan gezondheidsschade oplopen. In een wijk als Veldhuizen in Ede met ruim 14.000 inwoners kan dit gaan om bijna 3.000 mensen. Denk daar eens over na.” Bulten sprak de hoop uit “dat de raad niet een groep burgers op het altaar van de energietransitie offert ten behoeve van het belang van anderen”.

De gemeente houdt vast aan het (door de vorige raad genomen) besluit 22 MW windenergie te realiseren. De drie burgerinitiatieven streven ernaar de windturbines te dicht bij woningen uit de plannen van de gemeente Ede te krijgen. Bulten gaf tijdens de presentatie de huidige gemeenteraad in overweging het besluit te vernietigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie