Mark Ruitenbeek, raadslid CDA Veenendaal
Mark Ruitenbeek, raadslid CDA Veenendaal Martijn Doornenbal

CDA tegen hoogbouw Franse Gat en Station West

26 januari 2022 om 18:53 Lokaal Deel je nieuws

Het CDA heeft met teleurstelling kennisgenomen van de plannen van het College van B&W om hoogbouw toe te passen in het Franse Gat en op de huidige parkeerplaats bij station Veenendaal-West. 

We hebben in Veenendaal en in Nederland veel nieuwe woningen nodig. Veenendaal is al behoorlijk vol. De gemeentegrenzen lopen op de meeste plekken direct langs de bebouwde kom en bij de Cuneraweg en bij restaurant De Drie Zussen loopt de gemeentegrens gevoelsmatig zelfs door de bebouwde kom heen.

Toch wil Veenendaal haar verantwoordelijkheid nemen en meer woningen bouwen. De hele gemeenteraad heeft in de afgelopen jaren en vooral in 2021 hard gewerkt aan de Omgevingsvisie: een uitgebreid document waarin duidelijk wordt omschreven waar in de nabije toekomst ruimte is voor een stedelijkere uitstraling, met hoogbouw en daarmee met meer woningen, bijvoorbeeld langs de Industrielaan. Een visie waar Veenendaal aan de randen nog kan uitbreiden met meer grondgebonden woningen en ook een visie waar het meer dorpse gezicht van Veenendaal beschermd zal blijven, met beschermde stadsgezichten in het Franse Gat en geen nieuwe hoogbouw in bestaande woonwijken. Verder is er veel aandacht geweest voor duurzaamheid, ontsluitingen, cultureel erfgoed en groen. 

Het CDA Veenendaal vindt het uitermate teleurstellend dat het college in de aanloop naar de verkiezingen nog snel even wat hoogbouwplannen op andere plekken in Veenendaal aankondigt. Het gaat dan vooral om gebied rondom het Bruïneplein en de parkeerplaats bij station Veenendaal-West. Deze plannen sluiten niet aan bij de wijze waarop wegen en parkeerplaatsen zijn gepland. En in deze twee wijken is parkeren nu al echt een probleem. Het gaat ten koste van groen een leefbaarheid, omdat er wel meer inwoners komen, maar parken en groen niet verder worden uitgebreid. Het beoogde beschermde stadsgezicht in de Savornin Lohmanstraat krijgt een achtergrond van hoogbouw. Het huidige gratis parkeren bij station Veenendaal-West wordt met steun van ChristenUnie, Lokaal Veenendaal en VVD een parkeergarage. En bovendien hebben we net een Omgevingsvisie vastgesteld met voldoende ruimte voor nieuwbouw-na een jarenlang traject waarin inwoners en bedrijven hun mening konden geven- en daar wordt onder leiding van deze partijen nu al weer vanaf gestapt.

Het CDA Veenendaal distantieert zich nadrukkelijk van de wijze waarop deze plannen nu worden ingebracht. Onzorgvuldig en slecht doordacht, onze inwoners verdienen echt beter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie