Afbeelding
Pieter Vane

Expositie ‘Henk Helmantel Meester in Realisme’ officieel geopend

28 mei 2022 om 20:15 Kunst

VEENENDAAL De expositie ‘Henk Helmantel Meester in Realisme’ is tot september te zien in de expositieruimte van Museum Veenendaal. Zaterdag vond de officiële opening plaats. 

door Pieter Vane

De gasten werden ontvangen in lezingzaal 1 en welkom geheten door voormalig museumsecretaris Annemiek Schweinsberg. Speciale aandacht was er voor Henk Helmantel en zijn vrouw Babs, die reeds enige malen te gast was bij Museum Veenendaal. Theo van Hardeveld, bestuursvoorzitter, hield vervolgens een toespraak over het werk van Henk Helmantel aan de hand van een lichtbeeld presentatie. 

Op het scherm met de tekst ‘Talent’ werd Helmantel afgebeeld naast enkele andere grootheden uit de geschiedenis, zoals de schilder Rembrandt, de componist Johan Sebastiaan Bach en anderen. Bach werd mede vernoemd omdat Helmantel graag naar de muziek van deze componist luistert, gaf hij aan. Vervolgens nam wethouder Dylan Lochtenberg het woord en gaf aan hoe interessant en belangrijk de expositie voor Veenendaal en zijn cultuursector is. 

INSPIRATIE Natalie Kriek, conservator museum, nam Helmantel een interview af en vroeg hem daarbij onder meer naar de bron van zijn inspiratie. Henk gaf als antwoord dat zijn moeder het huishouden altijd zo zorgvuldig deed, tafellinnen en servetten keurig opvouwde en meer. Dit is deels in zijn werk terug te zien. De gasten werden daarna door Annemiek Schweinsberg uitgenodigd om naar de expositieruimte te gaan. 

De officiële opening van de expositie, die nog tot 3 september 2022 duurt, werd verricht door wethouder Lochtenberg en Henk Helmantel door het wegtrekken van een doek over een schilderij. Na het officiële gedeelte was er, voor wie dat wilde, een hapje en een drankje en kon men de schilderijen van Helmantel rustig bekijken. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie