Oiseau Bleu; glasfuse-kunstenaars Erik en Justa Baumann hebben de rvs-mal van de vogel niet zelf gebruikt, maar zich er wel door laten inspireren.
Oiseau Bleu; glasfuse-kunstenaars Erik en Justa Baumann hebben de rvs-mal van de vogel niet zelf gebruikt, maar zich er wel door laten inspireren. Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal

‘Vreemde Vogels’ op kunstveiling Soroptimisten

28 september 2021 om 07:25 Kunst

VEENENDAAL Liefhebbers van beeldende kunst kunnen de komende week hun hart ophalen. Zo is er dit weekend de Kunstroute Veenendaal van het KunstPlatform Veenendaal en donderdag 7 oktober, eindelijk, de Kunstveiling Veenendaal voor het goede doel van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal. Deze kunstveiling moet de apotheose worden van een bizar verlopen vijfde lustrumjaar. Met dank aan Covid19 duurde deze maar liefst twee jaar. Van de geplande activiteiten die een mooi eindbedrag voor het goede doel, de Stichting Ruby and Rose, moeten opbrengen hebben er slechts twee doorgang kunnen vinden. De verwachtingen over de opbrengst van de veiling zijn dan ook hoog gespannen. 

De veiling wordt gehouden in Grand-Café DownTown in Veenendaal, waar op vrijdag 1 oktober ook de officiële opening van de Kunstroute Veenendaal plaatsvindt. Het Kunstplatform en de Soroptimisten presenteren zich op dat moment gezamenlijk. Hiermee benadrukken zij hun hechte samenwerking in de totstandkoming van de eerste Veenendaalse kunstveiling. 

KUNSTENAARS Maar liefst 25 kunstenaars uit Veenendaal, Rhenen en wijdere omgeving hebben hun speciaal voor deze veiling gemaakte kunstwerken belangeloos beschikbaar gesteld. Een aantal neemt ook deel aan de Kunstroute Veenendaal. 

Met hun inbreng aan de veiling hebben de deelnemende kunstenaars gehoor gegeven aan de opdracht van de Soroptimisten om het speciaal door edelsmid Margriet Wienecke voor het lustrum ontworpen logo, een vogel in de vorm van een ‘V’, op eigen wijze te verwerken of te bewerken in een kunstwerk. Ter inspiratie hadden alle kunstenaars tijdens de aftrap van het lustrumjaar in 2019 al een stalen mal meegekregen, die zij al dan niet konden be- en verwerken. Het stond de kunstenaars vrij om een eigen draai aan de ‘vogel’ te geven en te werken in materialen naar keuze. Met als resultaat een diversiteit aan uitvoeringen en zeer verrassende creaties.

VOORPROEFJE De te veilen werken zijn van 1 tot en met 7 oktober (tijdens openingsuren) te zien in Grand-Café DownTown in Veenendaal. De toegang tot de veiling zelf op 7 oktober bedraagt 12,50 euro per persoon. Voor dit bedrag krijgen bezoekers een volledig verzorgde avond onder leiding van de professionele veilingmeester JP, twee drankjes en hapjes. 

Naast de 25 kunstwerken worden er ook nog zes bijzondere kavels geveild, die een link hebben met het thema van de veiling. Het gaat onder meer om een aantal workshops, een rondleiding, een wandeling en een sieraad. Mensen die verhinderd zijn op 7 oktober persoonlijk aanwezig te zijn kunnen van tevoren een bod uitbrengen, iemand machtigen of telefonisch meebieden op de avond zelf. 

RUBY AND ROSE De opbrengst van de avond komt volledig ten goede aan het lustrumproject van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal, de Stichting Ruby and Rose. Deze stichting werft fondsen voor onderzoeksprojecten op het gebied van diagnostiek en behandeling van alle vormen van gynaecologische kanker en het geven van voorlichting daarover. 

CATALOGUS Een catalogus met daarin meer informatie over alle te veilen kunstwerken en kunstenaars is verkrijgbaar voor 5 euro. Daarnaast zijn van alle kunstwerken ansichtkaarten gemaakt; 1,50 euro per stuk of 24,99 euro voor een set van 26 kaarten.

Toegangskaarten voor de veiling, ansichtkaarten en de catalogus zijn te koop tijdens de expositie in DownTown en via de website www.kunstveilingveenendaal.nl. Op deze website staan ook alle te veilen kunstwerken afgebeeld met een omschrijving van kunstwerk en kunstenaar. Meer informatie over Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal zelf is te vinden op www.soroptimistrhenenveenendaal.nl

Vredesduif; Martijn Versteegh, bekend van zijn fotorealistische getekende portretten, heeft de aangereikte roestvrijstalen vogelvorm meer ‘vlees gegeven’.
Royal freedom; de digitale bloemenkunst van Sander van Laar wordt gezien als de nieuwe revolutie in de digitale wereld van fotografie.
Royal freedom; de digitale bloemenkunst van Sander van Laar wordt gezien als de nieuwe revolutie in de digitale wereld van fotografie.
Afbeelding
Happy bird; een creatie van edelsmid Margriet Wienecke, de ontwerper van het lustrumlogo van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal dat model stond voor de te veilen kunstwerken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie