Afbeelding
Jan van den Brink

Ingetogen herdenking van 35 omgekomen geallieerden in Rhenen

19 september 2021 om 09:25 Historie

RHENEN Op de Algemene Begraafplaats aan de Achterbergsestraatweg in Rhenen vond vorige week een ingetogen herdenking plaats van de omgekomen 35 geallieerden waarvan er nu nog 23 rusten op genoemde begraafplaats. Daarbij aanwezig was ook Hans van der Pas, burgemeester van de gemeente Rhenen. 

Nadat de deuren van de aula waren geopend kwamen de eerste bezoekers, die deelnamen aan de ingetogen herdenking binnenkijken. Ze waren onder de indruk, net als burgemeester Hans van der Pas. De vlag hing halfstok bij de graven van de geallieerden. Burgemeester Hans van de Pas legde een roos. De voorzitter van het Rode Kruis Peter Schoeber legde een bloemstuk. Goovert van Lienden legde een roos bij de grafsteen M.C.Clusky en Kees van de Waal jr een roos bij de grafsteen van Captain Oglivie (zijn vader heeft Captain Oglivie gevonden in de Rijn bij Remmerden). De Rhenense burgemeester plaatste vervolgens met hulp van Joop Siepermann bij elk graf een roos. Bij de grafsteen van John Arthur Barton was tevoren een bos bloemen gelegd door Gerda Jordaan. 

Na de herdenking heeft men nog de info display bezocht waar enige uitleg werd gegeven over de getoonde documenten met foto s. Er kwamen verschillende Rhenense inwoners die de display en rustplaats bezochten waarvan enkele elkaar van vroeger herkenden. Een Rhenenaar zei: ,,Fijn dat er gezichten te zien zijn en een verhaal verteld wordt zijn van de geallieerden die hier begraven liggen.’’ 

Na sluiting van de display zijn Joop Siepermann en Rob Meeuwisz richting Elst gegaan waar bij de twee geallieerden grafstenen een roos geplaatst hebben. Van deze twee geallieerden is in de ingetogen display tevens informatie te zien. De display is nog tot en met 26 september te zien in de aula op de algemene begraafplaats aan de Achterbergsestraatweg te Rhenen. De openingstijden zijn van 13.30 tot en met 16.30 uur. Iedereen is welkom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie